Arkivbild. Foto: TT/SVT

Operation dröjde – man miste ena testikeln

Uppdaterad
Publicerad

En man skulle opereras för pungvred på sjukhuset i Varberg. Men operationen fördröjdes, vilket gjorde att läkarna behövde ta bort mannens ena testikel. Händelsen har nu lex Maria-anmälts.

Det var hösten 2018 som mannen sökte sig till akutmottagningen i Varberg på grund av buksmärtor. Där fattades snart misstanke om att han hade drabbats av testikeltorsion, även känt som testikelvridning eller pungvred.

I den lex Maria-anmälan, som senare gjordes, framgår att bristfällig kännedom om rutiner i samband med den akuta operationen ledde till att den fördröjdes. Istället gjordes fler undersökningar. När operationen väl genomfördes gick det inte längre att återställa blodcirkulationen. Testikeln fick därför avlägsnas från patienten.

Testikelvridning

Visa

Plötslig smärta i pungen kan bero på att en testikel har vridit sig. Då försämras blodförsörjningen till testikeln och i värsta fall upphör den helt. För att testikeln inte ska skadas krävs snabb behandling.

Testikelvridning är vanligast i puberteten, men förekommer även hos små barn och vuxna. Bland små barn är det vanligast veckorna före och efter födseln.

Symptomen är exempelvis att pungen blir röd, man får ont och mår illa.

Källa: 1177 Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer