Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ovaccinerade åker på ganska så mycket skit”. Starta klippet för att höra hur det låter när SVT ringer för att intervjua fem personer i Västsverige som valt att inte vaccinera sig, och som i JO-anmälningarna varit kritiska mot vaccinbevis eller vaccinering. Foto: Lars Sander/SVT Grafik

Ovaccinerade västsvenskar: Vi tystas ner av samhället

Uppdaterad
Publicerad

De har på olika sätt protesterat mot covidvaccinationen – men ingen av dem vågar prata öppet om sina åsikter. SVT har pratat med flera personer i Västsverige som upplever att de tystas ner av samhället för att de valt att inte vaccinera sig mot covid-19. 

– ”Ta en för laget, bara gör det och håll käften”, säger en av personerna att hon får höra.

I klippet berättar ovaccinerade om hur de upplever motståndet i samhället.

Några lägger på luren direkt. Andra är rädda för att prata eftersom frågan är infekterad. Vid flera tillfällen har SVT Nyheter Halland försökt intervjua personer som av olika anledningar valt att inte vaccinera sig mot covid-19, bland annat personer som gjort anmälningar till Justitieombudsmannen, JO.

Nu berättar några ovaccinerade personer anonymt om varför de inte vågar uttrycka sina åsikter.

Att de inte vaccinerat sig handlar om oro för biverkningar och tveksamhet till vaccinets effekt. Flera av dem vi pratat med anser också att media har bidragit till att öka människors rädsla för coronaviruset och att rapporteringen varit för ensidig.

12 000 JO-anmälningar

Det som förenar flera av dem som SVT pratar med i klippet är att de JO-anmält införande av vaccinbevis. Totalt har JO tagit emot omkring 12 000 anmälningar som gäller vaccinbevisen.

– Man hade kunnat ha snabbtester eller att man har antikroppar eller andra saker än bara specifikt ett vaccinationspass, säger en vi pratar med.

En av uppfattningarna, som även framförs i klippet ovan, är att vaccinbevis strider mot grundlagen. Men friheterna kan inskränkas i vissa fall – till exempel för att begränsa smitta.

Se svaret på frågan här: Experter svarar: Strider vaccinpass mot grundlagen?

Även Diskrimineringsombudsmannen har fått in runt 800 anmälningar, tips och klagomål som handlar om vaccinering. Inget av ärendena har hittills tagits vidare.

Ovaccinerade överrepresenterade på iva

Enligt Svenska intensivvårdsregistret har nästan sju av tio (68 procent) som intensivvårdats för covid-19 sedan i oktober i fjol varit ovaccinerade. Det är en överrepresentation jämfört med hur det ser ut i samhället i stort där färre än två av tio är ovaccinerade.

Se statistiken här: Vaccinerade och ovaccinerade på IVA – så ser det ut

Drygt en procent rapporterade biverkningar

Fram till årsskiftet 2021/2022 hade över 7,7 miljoner svenskar fått minst en dos covidvaccin. Av dessa har drygt en av hundra (1 procent) rapporterat en misstänkt biverkning, visar data från Läkemedelsverket.

– Det handlar framför allt om lindriga biverkningar som ofta går över på en eller ett par dagar, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.

Se intervjun här: Ett år av vaccinationer – drygt en av hundra rapporterade biverkning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet