– Vi ungdomar är ganska dumma i huvudet, vi läser inte reglerna, säger Pamela. Klicka på klippet för att höra henne berätta hur vanligt det är att ungdomar kör olagligt. Foto: Daniel Strömbäck/SVT/ Polisens förundersökning

Pamela körde elektrisk fatbike olagligt omedvetet – dömdes

Uppdaterad
Publicerad

Pamela Ignjac, 18, från Falkenberg dömdes efter att hon kört sin kompis elektriska fatbike omedvetet olagligt. Varken hon eller kompisen visste att fordonet krävde förarbevis.

– Alla har sagt att elscootern är som en cykel, så det har spritt sig, säger hon.

Det var i augusti i år som Pamela skulle köra och lämna sin kompis fatbike i Falkenberg. På vägen var hon med om en olycka som resulterade i lindriga skador – och en polisanmälan om saknat förarbevis.

Eftersom fordonets effekt uppgick till 1 000 watt klassificerar den som en moped klass 2, vilket flera ungdomar som kör elfordon inte känner till.

– Alla blev chockade över att man egentligen behöver körkort, säger Pamela i intervjun med SVT.

Polisen bekräftar också bilden att många unga förare till elfordon på två hjul inte vet vad det är de kör runt med.

I videoklippet ser du Pamela Ignjac berätta hur unga förare reagerar när hon berättar att liknande elfordon kräver körkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.