Klicka på klippet för att hänga med när intagna ”Ace” skypar med familjen. Foto: SVT

Pappor i fängelse testar videosamtal med barnen

Uppdaterad
Publicerad

Småbarnspappor på svenska fängelser har inte fått träffa sina barn på drygt två månader på grund av besöksförbud. Men på anstalten i Halmstad får de möjligheten att möta sin familj via videosamtal.

Det råder besöks- och permissionsförbud på Sveriges fängelser. Kriminalvården tog beslutet för att minimera smittorisken av coronaviruset.

Halmstads anstalt ingår nu i ett pilotprojekt där intagna småbarnspappor kan träffa sina barn och övriga anhöriga genom videosamtal.

Såg sitt barns första steg

”Ace” från Skåne träffar vanligtvis sin familj två gånger i veckan. I samma besöksrum har han nu istället fått se sin ettåriga sons allra första steg via en surfplatta.

– Sist han var här för två, tre månader sedan kunde han bara krypa och nu kan han helt plötsligt gå. Det är viktigt att man får en bild av det och ser det med sina egna ögon, säger ”Ace”.

I klippet ser du mer om projektet med videosamtal på fängelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.