Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland. Foto: Pressbild

Polis får krisstöd efter dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Även under onsdagsförmiddagen pågick teknisk undersökning av brottsplatsen efter händelsen igår när en man ska ha attackerat polis med ett jaktvapen. Mannen avled senare efter att själv blivit träffad av ett skott från en polismans vapen.
– Vi har ett nu ett omhändertagande av personalen som kan beskrivas som krishantering, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland.

Händelser där polisvapen har avlossats utreds alltid och en speciell åklagare är inkopplad som hanterar särskilda utrednigar.

– Vi följer gängse rutiner, säger Mats Palmgren.

”Ställs inför en fruktansvärt svår situation”

När polisen fick larmet på tisdagen handlade det först om något så rutinmässigt som en trafikolycka, i närheten av Väröbacka i Varbergs kommun. En man som varit inblandad i olyckan ska sedan har uppträtt aggressivt. När polis kom till platsen ska han ha skjutit mot dem med ett jaktvapen.

– Vår utbildning innefattar alla möjliga situationer som man kan mötas av. Men frågan är hur förberedd man är när sådant här händer. De ställs inför en fruktansvärt svår situation, säger Mats Palmgren.

Han menar att det är väldigt svåra avvägande som en polis ska göra när personen får ett vapen riktat emot sig.

– Det är inte sekunder vi pratar om utan mindre än så. Hur förberedd man är vet man egentligen bara själv när man ställts inför den här situationen och hur man reagerar, säger Mats Palmgren.

Hur mår den berörda polisen?

Jag vet faktiskt inte hur han mår idag men jag kan föreställa mig hur det känns. Det är nog inte så roligt, säger Mats Palmgren.

Kan inte gå in på detaljer

I nuläget vill och kan han inte gå in i detaljer som rör utredningen.

– Min roll i det här är att vara en god arbetsgivare, ta hand om personalen och att de set till att det här blir utrett på ett sätt som är rättsäkert, säger Mats Palmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer