Foto: Lennart Benson

Skottlossning mot polispatrull efter trafikolycka

Uppdaterad
Publicerad

Efter en trafikolycka i närheten av Väröbacka öppnade en 30-årig man eld mot polisen. I samband med att mannen försökte fly från platsen blev han själv skjuten av polis i armen eller axeln. Mannen avled senare på sjukhus.

Händelsen ska ha larmats som en trafikolycka där en man, som var inblandad i olyckan, ska ha uppträtt aggressivt.

– Han gav sig på en av de andra parterna i olyckan och misshandlar den personen, ett vittne försökte då ingripa men blir också misshandlad, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson, till SVT Nyheter Halland.

Därefter larmades polis till platsen.

– När polisen anländer tar gärningspersonen upp ett vapen och skjuter med ett eller flera skott, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson, till SVT Nyheter Halland.

Sköts av polispatrull

Poliserna på plats tog skydd och i samband med det flydde mannen till fots i riktning mot ett närliggande tågspår med polispatruller efter sig. 

– Poliserna försöker ta kontakt med mannen och då tar han upp vapnet igen, säger Hans Lippens.

Skottlossningen skedde mellan Väröbacka och Åskloster, Varbergs kommun. Foto: SVT

Mannen sköts då i armen eller axeln av polis. I samband med det greps mannen och fördes till sjukhus med ambulans. På sjukhus avled den 30-årige mannen senare under eftermiddagen. Anhöriga är underrättade.

– Anledningen till varför mannen dött beror troligtvis på skadorna som kom i samband med skjutningen, säger Hans Lippens.

Hur många skott avfyrades egentligen?

– Enligt mina uppgifter ska det röra sig om ett skott, säger Hans Lippens.

 Ingen polis kom till skada i samband med skottlossningen.

– En förundersökning är inledd om försök till mord, säger Hans Lippens.

Mannens vapen beslagtaget

Man har även inlett en förundersökning vid särskilda åklagarkammaren i polismål, vilket är rutin när polisen avlossat sitt tjänstevapen.

Platsen har spärrats av för brottsplatsundersökning. Vapnet som mannen använde har beslagtagits av polis för teknisk undersökning.

Polisen uppger att polispersonal som var på platsen kommer få möjlighet till krisstöd efter händelsen.

I klippet ovan berättar polisen om händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.