Foto: Lennart Benson

Polisen försökte återkalla 65-åringens vapentillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Den man som under tisdagskvällen körde in i väggen på Gekås-varuhuset i Ullared har en historia av psykisk sjukdom, rapporterar Hallands Nyheter. Mannen ska dessutom vara känd av polisen sedan tidigare.

Vid två tillfällen i början av 2015 ska polisen ha kommit i kontakt med mannen, som då uppträtt förvirrat. Mannen ska efter det ha blivit inlagd på en psykiatrisk klinik för akut psykos, skriver Hallands Nyheter.

Under hösten 2015 drabbades mannen av paranoida vanföreställningar och blev återigen inlagd på kliniken.

Ullaredkrasch

LÄS MER: Bil har kört in i varuhuset i Ullared

Med anledning av 65-åringens psykiska tillstånd beslagtog polisen nio av mannens tolv skjutvapen, skriver HN. I december 2016 ska polisen även ha försökt få mannens vapentillstånd återkallat, men förvaltningsrätten beslutade att mannens psykiska besvär varit för kortvariga och 65-åringen fick behålla sitt vapentillstånd.

LÄS MER: 65-åringen släppt ur förvaret

I samband med mannens psykiska besvär beslutade Transportstyrelsen i april 2015 att återkalla mannens körkort med motiveringen att hans mentala skick utgjorde en trafiksäkerhetsrisk.

Men enligt tidningen ska mannen ha återtagit sitt körkort tidigare i år, och vid tidpunkten för dådet ska han alltså ha haft ett giltigt körkort. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ullaredkrasch

Mer i ämnet