Lars-Gunnar Perlinger vid polisens grova brottsrotel. Foto: SVT

Polisen hoppfull om Älvseredsförsvinnande – trots att misstänka släpps

Publicerad

I dag släpptes de två män som suttit häktade misstänkta för människorov i samband med en butiksinnehavares försvinnande i Älvsered. Männen är fortfarande misstänkta men bedöms inte vara till skada för utredningen även om de är satta på fri fot.

Det har snart gått ett halvår sedan en butiksinnehavare i 40-årsåldern försvann tillsynes spårlöst Älvsered i Falkenbergs kommun. Polisen har sedan dess jobbat aktivt med att lösa det som inledningsvis kallades för ett mysterium.

Polisen har dock inte lyckats komma till något genombrott i ärendet.

Försvann från Älvsered

– Det är jättesvårt att svara på varför, hade jag kunnat svara på det så hade vi kanske haft de sista pusselbitarna också, säger Lars-Gunnar Perlinger vid polisens grova brottsrotel.

Flera häktade

Under utredningens gång har tre män suttit häktade misstänkta för att ha med butiksinnehavarens försvinnande att göra. Tidigare i höstas släpptes en av männen på fri fot, och på onsdagen släpptes de två andra männen på fri fot.

– Åklagaren har kommit fram till att kollusionsfaran har fallit, de kan inte förstöra utredningen. Då återstår bara flyktfaran, och de är belagda med reseförbud och anmälningsskyldighet, säger Lars-Gunnar Perlinger.

LÄS MER: Försvann från Älvsered

Männen är trots frisläppandet fortfarande misstänkta, och fallet är fortsatt prioriterat.

– Misstankarna mot dem är väldigt starka och skulle vi stärka dem ytterligare så är vi enligt min mening uppe på tillräckliga skäl för åtal.

Lättnad för polisen

Frisläppandet innebär till och med en viss lättnad i polisens utredningsarbete.

– Det blir ju alltid en viss press på oss när vi har folk frihetsberövade. Just den pressen släpper lite.

Hur frustrerade är ni?

– Det har inte gått en dag sedan den första maj som man inte har tänkt på den här utredningen. Man blir luttrad när man jobbat i det här yrket i många år, men i det här fallet har jag aldrig riktigt gett upp hoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvann från Älvsered

Mer i ämnet