Så blev första natten med alkoholförbudet i Halland – hör polisens presstalesperson Thomas Fuxborg berätta. Foto: Helena Landstedt / TT/Polisen

Polisen om första natten med alkoholstoppet i Halland: ”Väldigt lugnt”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen trädde förbudet att sälja alkohol på restauranger och barer efter klockan 22 i kraft. Enligt polisen blev det en lugn natt i Halland.

– Allmänheten och restaurangägarna har skött sig exemplariskt, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Polisen har inte gjort någon särskild tillsyn av hur den nya regeln följts, men däremot haft sin vanliga nattliga tillsyn av kommunerna.

– Det har varit en väldigt, väldigt lugn natt, säger Thomas Fuxborg. Vi har inte fått in några klagomål på att det varit något problem med det här.

Coronaviruset i Halland

Inga rapporter om ”återöppning”

I exempelvis Stockholm har det rapporterats om hur krogar öppnat igen efter kl 22.30, då med endast alkoholfria alternativ eller folköl till försäljning, något som Aftonbladet var var först att rapportera om. Men det är inget som polisen har märkt av i Halland.

– Vi har inte märkt att någon restaurang har varit öppen efter klockan 22, säger Thomas Fuxborg.

Hör honom berätta om första natten med alkoholförbudet, och om hur det blev med risken för ökning av hemmafester, i klippet ovan.

Alkoholstoppet fick en barkedja i Halmstad att tänka om och utropa ett ”eget land” med ändrad tidszon för att kunna servera alkohol till klockan 03:30 ”på natten”.

Förbud mot alkoholförsäljning – detta gäller

  • Förbudet gäller bland annat restauranger och barer, mellan kl 22-11.
  • Serveringsställen måste stänga senast 22.30.
  • Förbudet gäller inte på särskilda boenden (till exempel äldreboenden) eller rumsservering på hotell eller minibarer på hotellrum.
  • Förordningen trädde i kraft fredag den 20 november och gäller till och med sista februari  2021.

Kontakta SVT Halland

Vad är din upplevelse som gäst av hur det nya förbudet följs? Hur påverkar det dig som krogägare? Hör gärna av dig till oss och berätta: halland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet