Dödsolyckan i Slättåkra inträffade torsdagen 24 juli. Den krävde två människors liv. Foto: TT/SVT

Polisen ifrågasätter att misstänkt för dödsolycka i Slättåkra försattes på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den man som är misstänkt efter olyckan vid Slättåkra där två personer omkom är försatt på fri fot, efter beslut av åklagare. ”Olyckligt”, kommenterar polisen, som menar att det finns risk att den misstänkte kommer att avvika.

Det var på torsdagskvällen som två personbilar frontalkrockade i närheten av Slättåkra i Halmstads kommun. Två personer omkom i olyckan, varav en femårig flicka.

Föraren i en av bilarna, en man i 50-årsåldern, är misstänkt för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död samt vållande till kroppsskada. Åklagaren i ärendet beslutade att mannen skulle släppas på fri fot, något som polisen nu reagerar på.

Dödsolyckan i Slättåkra

Inte känd av polisen sen tidigare

Förundersökningsledare Andreas Gabrielsson menar att den misstänkte kan komma att avvika eftersom han är medborgare i ett annat land. Men åklagaren säger till SVT Nyheter Halland att den misstänkte har bott i Sverige en längre tid och har jobb och bostad här, och att hon inte ser någon sådan risk. Hon menar också att andra skäl att häkta inte uppfylls i det aktuella fallet.

Den misstänkte är inte dömd eller känd av polisen sedan tidigare. Han är delgiven misstanke och enligt polisen varken erkänner eller förnekar han brott. 50-åringens advokat Stefan Andersson säger till SVT Nyheter Halland att han inte kan kommentera fallet i nuläget, på grund av förundersökningssekretess.

Vägen stängdes av under tisdagen

Under tisdagsförmiddagen var vägen där olyckan inträffade avstängd på grund av polisens och Trafikverkets utredningsarbete, men den är nu öppen igen.

Trafikverkets utredning väntas ta fyra-fem månader och eventuella åtgärder kan vara på plats tidigast om ett halvår, enligt Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Hör förundersökningsledare Andreas Gabrielsson berätta om vilka risker han ser med att den misstänkte är på fri fot, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Slättåkra

Mer i ämnet