Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gert Karlsson bor utmed väg 154 och säger att det är konstigt att det inte händer fler olyckor på vägen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

13 problemkurvor på vägen till Ullared

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen sände Uppdrag granskning ett reportage som pekar på brister i kurvor på svenska vägar, som utgör trafikfara. SVT Nyheter Halland har tagit en närmare titt på hur det ser ut på en av länets vägar som ofta lyfts fram som osäker – väg 154 till och från Ullared.

En analys av Uppdrag granskning och SVT Nyheter visar att det nästan finns 16 000 kurvor på Sveriges vägar som är felutformade. Det vill säga det är svårt att hålla den hastighet genom kurvorna som hastighetsskylten på vägsträckan visar. Drygt 400 av de kurvorna finns i Halland.

– Det är ofta man ser att fordon är på väg ut i gropen här borta, säger Gert Karlsson som bor utmed väg 154 i närheten av Köinge.

Väg 154 går mellan Falkenberg och Ullared, Sveriges största besöksmål. Foto: SVT

Vägen till Sveriges största besöksmål

Platsen han talar om är en av de 13 stycken felutformade kurvor som finns längs med väg 154 i Halland. Väg 153 och 154 är vägarna som leder till Sveriges största besöksmål – Gekås. Varuhuset i Ullared har på ett år omkring 4,8 miljoner kunder.

De senaste fem åren har de sammanlagt skett ungefär 100 rapporterade olyckor på de två vägarna. Alltså olyckor där polis eller ambulans har kallats till platsen. Boende och lokalpolitiker har under en längre tid framfört åsikten att vägarna bör byggas om eftersom trafikflödet har ökat.

I klippet ovan tar vi med dig på väg 154 och kurvan strax innan Köinge för att se om den möjligtvis orsakar några problem.

SVT rapporterade · Vilken tycker du är den farligaste vägen i Halland?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet