Vägen är helt dränkt och boende får använda båt. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Hydrologen om vattennivåerna: ”Kommer fortsätta stiga i Lagan”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatta höga vattenflöden i Nissan och Lagan. Klass 3-varningen kvarstår. En SMHI:s hydrolog kommer vattennivån att fortsätta stiga i Lagan under veckan – samtidigt som det kulminerar i Nissan.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Halland under natten mot tisdagen, då det väntas omkring fem centimeter snöblandat regn.

Richard Alpfjord-Wild, hydrolog på SMHI, säger att den nederbörden inte kommer att påverka de höga vattennivåerna nämnvärt.

– Det kommer inte att påverka speciellt mycket, det tar tid för vattnet att komma ner. Det kommer smälta och rinna bort, säger han.

Däremot kommer vattennivån i Lagan att fortsätta stiga under veckan. I Nissan väntas nivån kulminera.

Personal bevakar flödena

Enligt räddningstjänsten har det dock varit lugnt under natten mot måndagen och man har inte åkt ut på några larm.

– Det har varit stabilt. Vi har inte åkt ut på något. Vi får se hur dagen blir, säger Johan Wallin, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Han tillägger att det finns personal ute som bevakar flödena. Dessa är placerade vid Lagan, närmare bestämt i Knäred, en av platserna där flödena är som mest påtagligt. Under söndagen byggdes flera vallar för att hålla vattnet borta.

– Vid Nissan har det hållit sig ganska lugnt, säger Johan Wallin och tillägger att ingen extrapersonal har kallats in.

Mer regn till helgen

Enligt SMHI kommmer kommer det att vara regn och plusgrader under måndagen.

– Men det är inga jättestora mängder nederbörd under veckan, bara några mindre skurar. Nästan större nederbördsområdet kommer till helgen och det kan påverka flödena, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Hon tillägger att det från och med måndagskvällen kan bli lite kyligare och att länet får snöblandat regn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattenflöden i Halland

Mer i ämnet