Rättegång mot mordmisstänkt mamma avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Att kvinnan dödade sin fyraårige son står klart sedan länge. Frågan är om och hur hon ska dömas för det. När rättegången i dag avslutas finns två olika rättspsykiatriska utredningar där den ena visar att hon led av psykisk störning vid tillfället – och den andra att hon inte gjorde det.

Rättegången om misstänkt mord startade i Halmstads tingsrätt redan den 11 februari.

I dag, tisdag, avslutas den.

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Under den dryga månaden långa pausen har en ny rättspsykiatrisk utredning gjorts. Resultatet av den har nu, tvärtemot en tidigare utredning, visat att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid händelsen.

Och det kommer sannolikt att avspegla sig på vad som händer förhandlingen i dag när åklagare och försvarsadvokat ska slutplädera och yrka på hur kvinnan ska dömas.

Det centrala är om kvinnan haft uppsåt att döda eller ej.

– Hon har inte haft avsikt att skada och än mindre att döda sitt barn, har mammans försvarsadvokat Sofia Blomqvist Szabo tidigare sagt i en SVT-intervju.

SVT Nyheter Halland bevakar rättegången på plats i Halmstads tingsrätt.

Uppdatering från rättegången:

Med anledning av att det finns två olika psykiatriska utlåtanden som säger två olika saker har åklagare vid inledningen av dagen rättegång begärt att ytterligare ett yttrande ska begäras in. Denna gång från Rättsliga rådet, som är ett självständigt organ under Socialstyrelsen, och som bland annat någons hälsotillstånd.

Halmstads tingsrätt beslutade efter en paus i rättegången att gå på åklagarens linje och inkalla nya expertyttranden.

Rättegången avbröts efter det och återupptas på nytt den 26 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Mer i ämnet