Ringhals kärnkraftverk. Foto: TT

Regeringen avbryter Vattenfalls planer på nya reaktorer

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på ersättningsreaktorer grusas och reaktorer kan behöva stängas på grund av nya säkerhetskrav.

Under september påbörjade Vattenfall markundersökningar på Väröhalvön väster om Ringhals kärnkraftverk. De ville kontrollera förutsättningarna för att bygga nya reaktorer för att ersätta de gamla.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet i dag presenterade sin nya energiöverenskommelse grusades Vattenfalls planer om att kunna uppföra ersättningsverk om cirka tio år.

Dessutom innebär överenskommelsen att den nya regeringen ska se till att införa de nya säkerhetsföreskrifter som Strålsäkerhetsmyndigheten tagit fram, men som ännu inte införts. Enligt MP:s energipolitiske talesperson Lise Nordin innebär det bland annat krav på oberoende härdkylningssystem.

– På så sätt kommer kostnaderna för kärnkraften att öka, säger Nordin.

MP räknar med att de fyra äldsta reaktorerna får svårt att klara de nya kraven, Ringhals 1 och 2, samt Oskarshamn 1 och 2.

Vattenfall vill inte kommentera den nya energiöverenskommelsen förrän företaget fått se detaljerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet