Björklund: Energiuppgörelsen en härdsmälta

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiledaren Jan Björklund är mycket kritisk till vad han uppfattar som motstridiga besked från Socialdemokraterna och Miljöpartiet om uppgörelsen om kärnkraft.

– Den rödgröna energiöverenskommelsen börjar med en härdsmälta. Var och en för sig är beskeden från Stefan Löfven och Åsa Romson begripliga, men tillsammans är de helt obegripliga, säger Björklund.

– Stefan Löfven bjuder in till samtal och säger att status quo gäller. Åsa Romson säger att två kärnkraftverk nu ska snabbstängas. Det går inte ihop. Stefan Löfven måste nu ge klart besked om vad det är som gäller, säger han.

Björklund konstaterar att Alliansens energiöverenskommelse från 2009, som tillåter ny kärnkraft, har en majoritet i riksdagen.

– Självklart kommer vi till samtal om regeringen bjuder in till det, men om Åsa Romsons besked om snabbstängning gäller, så är de ju meningslösa, säger Jan Björklund.

Lööf vill ha klarhet

Centerpartiets ledare Annie Lööf tycker det är oklart vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om.

– De behöver bli överens om vad de är överens om innan det går att förhålla sig till, säger Lööf.

– Åsa Romson säger att man ska stänga ner kärnkraft och Stefan Löfven att man inte ska göra det.

Hon tycker ändå att hon kan se spår av Alliansens energiöverenskommelse i vad som presenterats. Även Alliansen jobbar med skärpta säkerhetskrav, avfallsavgifter och att inte tillåta subventioner till kärnkraften.

– Det har inneburit att vi har ett energisystem där det förnybara växer så det knakar, säger Lööf.

– Jag vill gärna ha blocköverskridande energisamtal. Sverige behöver ha långsiktiga spelregler. Men innan Allianspartierna sätter sig vid bordet behöver de rödgröna lägga alla korten på bordet och ge klara gemensamma besked.

M vill se alla korten

Även Moderaterna efterlyser klarhet och alla korten på bordet från de rödgrönas sida.

”Skulle de sedan komma överens om att vilja bygga vidare på riksdagsbeslutet från 2010 är vi öppna för att diskutera detta tillsammans med Alliansen”, skriver M:s gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra i en kommentar.

”Industrins behov av stabil energiförsörjning minskar inte för att Stefan Löfven skjuter frågan framför sig.”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet