Hör Helene Andersson (C) från Region Halland berätta vilket deras ansvar är över bredbandsutbyggnaden. Foto: SVT

Region Halland nöjda med samarbetet med IP-Only

Uppdaterad
Publicerad

Förseningar med bredbandsutbyggandet, bristande kundkommunikation och undermåligt arbete har kantat IP-Onlys arbete i Halland. Region Halland är nöjda med samarbetet och menar att de inte har något ansvar för de problem som uppstått.

Samarbetet mellan Region Halland och IP-Only som tecknades 2016 skulle innebära att alla invånare i Halland, framförallt de på landsbygden, skulle bli erbjudna ett höghastighetsbredband innan slutet av 2020 och betala en fast kostnad.

Enligt det samarbetsavtal som undertecknats av båda parterna ska de tillsammans planera och prioritera utbyggnad av bredband i Halland och IP-Only ska sedan utföra arbetet. Men det har försenats. I Laholm får flera invånare vänta på sitt bredband mer än två år längre än utlovat.

Fiber på landsbygden

– Jag är inte förvånad att det tar tid, jag vet att det varit krångligt. Vi vill ju att de ska vara nöjda med leverantören, men det är de själva som sluter avtalet. Vi ansvarar bara för de sträckor som vi finansierar, säger Helene Andersson (C), ordförande för regionstyrelsens tillväxtutskott på Region Halland.

Öronmärker 100 miljoner på sträckor

Enligt avtalet går Region Halland in med 100 miljoner kronor för att bekosta de transportsträckor som inte är kommersiellt intressanta för bredbandsleverantörer och som annars inte skulle bli byggda, samt även strategiskt viktiga sträckor. Det är bara de stråken som Region Halland menar att de har ett ansvar över.

I klippet berättar Helene Andersson (C) om vilket ansvar Region Halland har för bredbandsutbyggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiber på landsbygden

Mer i ämnet