Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikaela Waltersson (M), reionsstyrelsens ordförande, ser inte att vårdens problem kommer lösa sig med pengar. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Region Halland får 65 miljoner kronor – ska lätta på vårdköer

Publicerad

Regeringen tilldelar Region Halland 65 miljoner kronor till insatser för att sjukvården ska kunna komma i kapp med vården efter pandemin. Men för regionsstyrelsens ordförande är det inte pengarna som är det största problemet för sjukvården i Halland just nu.

Regeringens avsätter två miljarder kronor till landets regioner för riktade insatser för att hantera coronaköerna. Fördelningen baseras på antalet invånare och Halland får lite över 65 miljoner kronor.

– Det är valår, de är lätt att dela ut pengar, säger Mikaela Waltersson (M), regionsstyrelsens ordförande i Halland, om de pengarna.

Se henne kommentera stödet  i klippet ovan och varför det inte bara är pengar som löser problemen inom sjukvården just nu.

Frånvaro större problem än pengar

Martin Engström, region Hallands hälso- och sjukvårdsdirektör,  tycker också att Halland redan innan pandemin hade ett bra arbetssätt.

– Pengar är alltid bra, men det är inte pengar som är problemet för oss. Vi är en region med bra ekonomi. Nu är det hög frånvaro på grund av karantän, vård av barn och liknande vilket gör att exempelvis planerade operationer inte blir av, saknaden av kompetens är den viktigaste faktorn, säger Martin Engström.

Öronmärkta miljoner

Vad de 65 miljoner kronor ska användas till i Halland är inte bestämt.

-Vi tror att det finns två principiella vägar att gå, remitterad privatvård och ökade insatser i vår egen regi.

Regeringens pengar är dessutom öronmärkt att användas till någon av följande fyra inriktningar:

  • Mobila team som uppsöker patienter i hemmet.
  • Vårdlotsar som hjälper patienter att få vård där ledig kapacitet finns.
  • Samarbeten mellan regioner för ett mer effektivt utnyttjande av resurser.
  • Utveckla direktkonsultation, vilket innebär att en specialistläkare kontaktas digitalt redan när patienten träffar sin vårdcentralsläkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet