Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT var på plats vid pressträffen. Foto: SVT/Marcus Alakangas

Se regionens pressträff om coronaläget i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Halland har ökat i snabb takt den senaste tiden och antalet personer som behöver sjukhusvård har dubblerats på två veckor. På tisdagen kom beskedet att även Halland får skärpta coronaråd. Se Region Hallands presskonferens här.

Råden gäller framförallt att invånarna ska undvika fysisk kontakt med andra än personer i sitt egna hushåll. Råden omfattar även arbetsplatser andra aktiviteter.

– De miljöer som vi har valt att rikta oss emot i de nya lokala råden är där vi ser att det har störst effekt av nya råd, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

– Vi behöver agera nu för att förbättra oddsen för resten av hösten. Vi ser att smittspridningen som äger rum sker i olika sammanhang. Det är framförallt inom sociala aktivteter, ofta kopplat till arbetsplatser, men även på fritiden som idrottsaktiviteter, säger Maria Ryberg Mo.

Under förra vecka bekräftades 467 nya fall av covid-19 i Halland. Det motsvarar en ökning med 140 procent jämfört med veckan innan. Sedan en tid tillbaka har regionen erbjudit provtagningen i större utsträckning vilket betytt att regionen kunnat bekräfta misstänkta coronafall i större utsträckning.

– Vi har provtagit fler personer än någonsin och vi har trots det en väldigt stor andel av proverna som är positivta. Att vi har fler fall nu beror inte på att vi har en hög provtagning, utan att vi har en stor andel som är positiva, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Under pressträffen utvecklade regionen vad de lokala råden innebär konkret. Foto: SVT

Sedan 1 november har arrangörer haft möjlighet att arrangera evenemang för sittande publik med 300 som maxantal. Halland går nu tillbaka till 50-gränsen från och med 4 november.

– Det innebär ju inte att vi ska sträva efter att en vara 50 stycken, utan tvärtom ska vi följa de allmänna råden. Vi har erfarenheter från i våras att detta hade god effekt. Vi förstår att både arrangörer och publik hade sett fram emot det publiktaket som regeringen tidigare fattat beslut om, men vår prioritet är att begränsa smittspridningen, säger länsrådet Jörgen Peters.

Under pressträffen utvecklade regionen hur råden påverkar företag och arbetsgivare:

Regionens presentation om hur företagen bör följa de nya råden. Foto: SVT
Regionens förklaring för hur arbetsgivaren bör följa råden. Foto: SVT

Råden som gäller är följande:

  • Avstå från att ha fysiskt kontakt med andra än dem du bor med.
    Med fysisk kontakt menas att umgås på ett avstånd mindre än 1 till 1,5 meter, speciellt om kontakten varar längre än 15 minuter.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljö där trängsel kan uppstå.
  • Avstå från fester, bröllop och stora begravningar.
  • Arbetsgivare ska se till att de som kan ska arbeta hemifrån.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet