Regionens kostnader för hyrpersonal ökar mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Region Hallands kostnader för hyrd personal inom vården ökar mest procentuellt sett, bland landets regioner och landsting. Det visar en jämförelse mellan årets första tio månader och samma period i fjol.

Enligt en undersökning som SVT Nyheter har gjort betalade Region Halland knappt 58,5 miljoner kronor för hyrd sjukvårdspersonal från januari till oktober år 2015. För samma period i år var den summan cirka 114,5 miljoner kronor, en ökning med 96 procent.

– Vi har inte så mycket ändå, det handlar om kanske två procent av vår totala lönesumma, så vi ligger fortfarande ganska lågt i jämförelse med riket. Men det är klart att vi hellre har folk i egen regi än att ha bemanningsföretag, säger regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M).

Inhyrd personal i vården

Har tappat personal

Enligt Mats Eriksson så finns det flera orsaker till att regionens kostnader för hyrpersonal har ökat.

– Det beror på att att vi vill ha en hög tillgänglighet och när man inte har haft folk i egen regi så får man se till att ta in bemanningsföretag så att vi kan ha en hög tillgänglighet för hallänningarna.

Hade ni inte det 2015?

– Jo, då hade vi fler anställda hos oss än vad vi har nu.

Psykiatri och närsjukvård

De verksamheter där bristen på egen personal är som störst är enligt Mats Eriksson inom psykiatrin och närsjukvården.

– Det går lite i vågor. Inom psykiatrin så har man trott att man var ifatt men så har någon slutat eller bytt arbetsplats och så är det till och från. Likaså inom närsjukvården. Men det är inte enbart där och det gäller både läkare och sjuksköterskor, säger han.

Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribiero, anser att arbetsgivarna bland annat måste erbjuda rimliga löner för att få sjuksköterskor att stanna.

– Arbetsgivarna måste betala de fastanställda rimliga löner, erbjuda bättre arbetstider och se till att ha utvecklingsmöjligheter. Det måste bli attraktivt att söka sig till det här yrket och behålla dem som vi har i dag, säger hon till SVT Nyheter.

Mats Eriksson tror inte att det är lönerna som avgör ifall personalen stannar.

– Jag tror inte att lönen är det viktigaste utan det som är viktigt är snarare arbetsmiljön och att vi ska vara en god arbetsgivare, säger han.

Vad gör ni på de punkterna?

– Vi jobbar nationellt nu med att hitta olika sätt att göra arbetsmiljön bättre och tittar på utbildningar, fortbildning och så vidare. Det finns ett helt smörgåsbord att välja på och det går vi igång med efter helgerna.

Ser framåt

Enligt Mats Eriksson så kommer kostnaderna för hyrpersonal troligtvis inte att öka kommande år.

– Det tror jag inte för då har vi misslyckats igen kan man säga. Eftersom vi nu drar igång detta projektet i hela Sverige så hoppas jag att vi kan få ner kostnaderna för bemanningsföretag, samtidigt så vill jag säga att det finns väldigt bra bemanningsföretag med bra medarbtere. Vi måste se till att ha en hög tillgänglighet och då är det en förutsättning att vi kan hyra in medarbetare, säger Mats Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet