Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Lennart Alves berättar mer i klippet ovan varför han öppnat upp sitt residens åt ukrainska konstnärer på flykt. Foto: SVT/Casper Sewerin

Rekordmånga söker konstnärlig fristad i Sverige – 80 har fått residens

Uppdaterad
Publicerad

2000 ukrainska konstnärer är på flykt och söker fristad via organisationen Artist at risk runt om i världen och hittills har 80 av dem fått så kallad nödresidens i Sverige. Region Halland har nu beslutat att bidra med ytterligare 320 000 kronor.

Artists at risk bildades 2013 och har sen dess hjälpt konstnärer på flykt att hitta residenser. Tillsammans med SWAN, Swedish Artist Residency Network har de lyckats hitta plats åt bland Marianna Tarish.

När efterfrågan nu är rekordstor efterlyser nätverket residenser anpassade för den typ av arbete konstnären utför.

Halland och kriget i Ukraina

Lennart Alves, curator och konstnär driver ett konstnärsresidens i Oskarström, utanför Halmstad, i klippet berättar han varför han gör det.

”Ett självklart beslut”

De finansieras bland annat av statliga bidrag och regioner. Region Halland har under 2022 bidragit med pengar och har nu beslutat att fortsätta ge stöd till verksamheten med 320 000 kronor under nästa år.

– Det var ett självklart beslut för oss, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande för Region Hallands driftnämnd för kultur och skola.

Mer om hur Artist at risk ser på den ökade efterfrågan och vad som krävs för att leva upp till den berättar koordinatorn Power Ekeroth om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet