Ulf Aronsson är hantverkare i Falkenberg och har 30 års erfarenhet. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Byggboom i Halland under pandemiåret: ”Haft arslet fullt”

Uppdaterad
Publicerad

Nytt tak, större altan och Attefallshus till barnen. Det verkar som att pandemin stimulerat hallänningarnas lust att bygga och renovera. En förklaring är att utlandssemestern uteblir och att man istället spenderar mer tid i hemmet.

Precis som i resten av Sverige har det tydligt märkts av att folk investerar mer pengar och tid i sina hem. Det här är något som snickaren Ulf Aronsson i Falkenberg märkt av.

– Telefonen ringer hela tiden. När pandemin kom trodde jag inte att folk skulle våga göra någonting, men det blev tvärtom. Så vi har haft arslet fullt, säger han medan han fortsätter snickra på villan som är under uppbyggnad.

Ökat med en halv miljard

Mikael Holmstrand är intiativtagare till Renoveringsindex, som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Även han ser den tydliga trenden.

– Totalt sett har hallänningarna spenderat nästan fyra miljarder på renovering i år i form av både produkter och tjänster som är rotavdragsberättigade. Det är en halv miljard mer än i fjol, säger han om den exceptionella trenden som troligtvis kommer fortgå under 2021.

I klippet hör du snickaren Ulf Aronsson och Mikael Holmstrand om trycket i branschen.

Renoveringsindex är ett index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet