Runt 30 operationer har ställts in efter att reservkraften slogs ut. Här berättar fastighetshef Sara Jacobsson om de framtida åtgärderna. Foto: TT/SVT

Reservkraften slogs ut på Varbergs sjukhus – ska bygga om anläggningen

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 20 och 30 operationer har ställts in på sjukhuset i Varberg. Detta efter att reservkraften slogs ut i samband med ett åskoväder förra veckan. Nu konstaterar sjukhusledningen att strömanläggningen på sjukhuset måste byggas om för att säkra sjukhusets strömförsörjning.

– Vi beräknar att den kan sättas i drift sommaren 2021, säger Sara Jacobsson, fastighetschef på Region Halland.

Att ställa in operationer var en försiktighetsåtgärd enligt sjukhuschef Carolina Samuelsson. Patienterna har blivit informerade och det rör sig om mindre akuta operationer som skulle genomföras under tisdagen och onsdagen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekommenderar att sjukhusen har dubbel reservkraft, för att vara garderade vid ett strömavbrott. Men den lösningen har hittills enbart funnits på sjukhuset i Halmstad.

– Vi har identifierat att så inte är fallet i Varberg. Därför har det tagits ett investeringsbeslut och påbörjats ett projekt. Vi kommer att bygga om anläggningen så att den uppfyller MSB:s krav, säger Sara Jacobsson.

Att sjukhuset i dagsläget inte har lösningen med dubbel reservkraft upptäcktes vid en risk- och sårbarhetsanalys där behovet av en ny anläggning blev tydligt.

Nyligen drabbades lasarettet i Nyköping av ett strömavbrott som pågick under flera timmar, och reservkraften fungerade inte.

I klippet berättar Carolina Samuelsson och Sara Jacobsson hur de agerat, samt om de planerade åtgärderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.