Jan-Olof Olsson, MSB: ”Det är aldrig okej att reservkraften slås ut”. Foto: MSB / TT

MSB: ”Olyckligt att ett enstaka fel kan slå ut hela anläggningen”

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens händelse i Nyköping är inte första gången som strömmen slås ut på ett svenskt sjukhus och reservkraften inte går igång. Och det kan hända fler gånger eftersom många sjukhus saknar dubbla lösningar för reservkraft.

– Det ena ska kunna brinna upp utan att verksamheten påverkas. Men så vitt jag vet är det bara de stora sjukhusen som har dubbla reservlösningar, säger Jan-Olof Olsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Under lördagen drabbades Nyköpings lasarett av ett strömavbrott. Sjukhusets reservkraft gick inte igång och strömmen var borta i flera timmar.

– Det är olyckligt att det finns en reservkraftslösning där ett enstaka fel kan slå ut hela anläggningen, säger Jan-Olof Olsson, sakkunnig om teknisk infrastruktur på MSB till SVT Nyheter, och fortsätter:

– Har man viktiga anläggningar så bör man ha dubblerade lösningar för reservkraft. Tyvärr är det nog förhållandevis vanligt att man har dieselkraft inkopplat i ett ställverk och då kan saker och ting gå sönder.

Har det hänt tidigare att även reservkraften slagits ut på svenska sjukhus?

– Det har tyvärr hänt ett antal gånger de senaste åren, till exempel på Södertälje sjukhus, i Örebro och på Sunderby sjukhus i Norrbotten.

Bara stora sjukhus har dubbla reservlösningar

Jan-Olof Olsson konstaterar att det troligen bara är ett fåtal stora sjukhus som har mer komplexa reservsystem.

– Reservkraften måste vara rätt konstruerad och provköras ofta och det händer tyvärr titt som tätt att det inte fungerar som det är tänkt.

Inkopplad på olika ställen

Jan-Olof Olsson säger att sjukhusen bör ha dubbel reservkraft som är inkopplad på olika ställen. Det ena ska kunna brinna upp utan att verksamheten påverkas.

Hur problematiskt är det att reservkraften kan slås ut?

– Det är aldrig okej, vi på MSB försöker stötta sjukhusen och kan hjälpa dem att göra en riskanalys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.