I klippet här du Carolina Samuelsson, sjukhuschef för Hallands sjukhus. Foto: TT/SVT

Så är trycket på sjukhusen i Halland

Uppdaterad
Publicerad

I coronatider lägger sjukhusen i Halland mycket resurser på att ställa om vården för den ökade belastningen som väntas komma. Men även om läget är ansträngt ger sjukhuschefen Carolina Samuelsson lugnade besked.

– Vi har kapacitet för dem som behöver komma till oss, säger hon.

I storstadsregionerna är den normala kapaciteten för intensivvård redan överskriden och nya platser har tagits fram. Halland har i nuläget inte samma svåra situation.

– Men det pågår ett intensivt förberedelsearbete för att ta emot patienter som är kritiskt sjuka, säger Carolina Samuelsson sjukhuschef för Hallands sjukhus.

Coronaviruset i Halland

Enligt henne finns det resurser för att både kunna ge intensivvård till de smittade av corona så väl som andra patienter.

– Vi jobbar stenhårt för att upprätta rutiner och arbetssätt så att vi kan separera de här två grupperna ifrån varandra så att risken för smittöverföring blir minimal, säger Carolina Samuelsson.

Fördubbling av korttidsfrånvaro

Men läget i stort är ändå ansträngt på Hallands sjukhus. Den planerade verksamheten har i många avseenden fått stryka på foten.

– Dels för att kunna klara av den ökade sjukskrivningen på våra medarbetare som tar ansvar och stannar hemma när det inte känner sig fullt friska. Under förra veckan hade vi nästan en fördubbling av vår korttidsfrånvaro, säger Carolina Samuelsson.

I Halland fanns det under måndagen 63 personer med bekräftad coronasmita, men hur många kan vara smittade utöver det?

– Det är svårt att säga eftersom vi inte testar invånare med milda symptom i nuläget. Men det är betydligt fler än 63 om jag skulle gissa.

I klippet ovan berättar Carolina Samuelsson mer om läget i Halland i förhållande till det som råder i storstadsregionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet