Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det börjar redan i arresten. Se hur polis och socialtjänst i Varberg samarbetar sedan 2022 för få våldsutövande män att söka hjälp. Foto: Nanna von Essen

Så arbetar polis och socialtjänst i Varberg för att få våldsutövare att söka hjälp

Uppdaterad
Publicerad

I Varberg samarbetar socialtjänst och polis för att misstänkta förövare av partnervåld ska söka hjälp. Förhoppningen är att våldsutövare på detta sätt också ska söka sig till den nya gruppterapin i Halland.

Under hösten startas gruppterapi för män i Halland som utövat våld i nära relationer. Men det har hittills varit få som sökt sig till hjälpen.

I Varberg jobbar polis och socialtjänst sedan 2022 tätt tillsammans för att få våldsutövare att söka hjälp. Det börjar redan i arresten.

I klippet förklarar polischefen Emma Ramstedt och samordnare Regina Lindahl hur det går till.

detta säger lagen från 2021 om förebyggande av partnervåld

I augusti 2021 gick en ny lagstiftning igenom i socialtjänstlagen (2001:453) som bland annat innebär att socialnämnden ska verka för att nuvarande och före detta våldsutövare ska sluta använda våld.

Lagen påverkade även offentlighets- och sekretesslagen som innebär att sekretessen får brytas när socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska lämna uppgifter till polisen i syfte att förebygga våldsbrott.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.