Domen mot Dick Nords vårdare är oerhört viktig för många, menar advokaten Elisabeth Massi Fritz. Foto: SVT/Jeppe Gustafsson/TT

Så blev domen i fallet Dick Nord

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen kom domen i fallet Dick Nord. Den vårdare som stått åtalad för ofredande på ett gruppboende döms vid Varbergs tingsrätt till villkorlig dom samt skadestånd på 15 000 kronor.

– Det här är en otroligt viktig dom för många, säger advokaten Elisabeth Massi Fritz, som varit målsägandebiträde åt Dick Nord under rättegången.

Det var under hösten 2018 som vårdaren ofredade Dick Nord, som har en funktionsnedsättning, genom att lägga en saccosäck över honom och sätta sig på den. Han tryckte ner sitt knä mot Dicks bröstkorg så att han inte kunde komma loss.

I domen framgår att Dick Nord befunnit sig i en utsatt situation på grund av sin funktionsnedsättning.

Kränkningar och hot på gruppboende

Enligt tingsrättens uppfattning är det uppenbart att vårdaren tappat fattningen och på ett allvarligt sätta agerat i strid med de arbetsmetoder som fanns gällande hur Dick Nord skulle bemötas.

– Man konstaterar att han blivit kränkt på ett synnerligen allvarligt sätt och att det har tillfogat honom psykiskt lidande. Han kan inte tala och än mindre värja sig mot angreppet. Man ska komma ihåg att han är helt beroende av personalen. De är hans hem, säger Elisabeth Massi Fritz.

Förlorade sin anställning

Straffvärdet för gärningen uppgår, enligt tingsrätten, till två månaders fängelse.

Vårdaren förekommer inte i belastningsregistret sen tidigare. Eftersom det saknas anledning att tro att den dömde ska göra sig skyldig till fortsatt brottslighet blev påföljden villkorlig dom. Efter händelsen förlorade den vårdaren sin anställning på boendet.

Elisabeth Massi Fritz menar att fall av det här slaget sällan leder till åtal.

– Det här visar att man borde lyfta frågan om rättssäkerhet för målsägande som har funktionsnedsättningar av olika slag. Jag och de anhöriga har diskuterat om att man borde överväga ifall det ska finnas kameraövervakning på boenden för personer med grova funktionsnedsättningar. Att man på det sättet säkerställer att de får professionellt bemötande och behandling, säger hon.

Ljudinspelning var avgörande

SVT Nyheter kunde i början av 2019 avslöja hur Dick Nord behandlades på ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet. Genom ljudinspelningar som anhöriga spelat in i hemlighet framgår det att personalen sätter eller lägger sig över Dick Nord. Och vid flera tillfällen får han hot om våld.

– Hade det inte varit för ljudinspelningen hade vi aldrig hamnat så långt som i en rättssal, säger Elisabeth Massi Fritz.

Hultagårdens styrelseordförande Martin Linde-Rahr tar starkt avstånd från den nu dömda vårdarens beteende.

”Det står i stark strid mot allt som vi på Hultagården vill och ska stå för. Sedan den här händelsen blev känd för oss i januari 2019 har vi arbetat hårt för att vidta åtgärder för att undvika att detta händer igen. Det är ett ständigt förbättringsarbete”, skriver Martin Linde-Rahr i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet