Foto: SVT

Så föll domarna efter Max-rånet

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fällande domar för samtliga fem inblandade i Maxrånet.

Fem personer stod åtalade misstänkta för grovt rån mot Max hamburgerrestaurang vid E6 i Falkenberg natten till den 1 november. Tillsammans kom de över närmare 50.000 kronor i kontanter och efter sig lämnade de bland annat två Max-anställda kvinnor som fått ta emot flera slag med en kofot respektive ett brännbollsträ.

Nu har de – två män och två kvinnor i tjugoårsåldern samt en 17-årig pojke – fått sina domar.

Maxrånet

Nio års fängelse

Den 22-årige man som var anställd på Max, och som förutom grovt rån även döms för mordförsök för att ha attackerat en kvinna i personalen med en kofot, fick också det strängaste straffet av Varbergs tingsrätt.

Han ska avtjäna nio år.

Mannens våld mot kvinnan har, menar tingsrätten, varit helt oprovocerad och skett mot en ”fysiskt underlägsen person som fångats i ett trångt utrymme utan möjlighet att undkomma”.

Läs också: Rånoffret: ”De fick vad de förtjänade”

Den andre 22-åringen, som inte ska ha använt fysiskt våld mot personalen, men som ska ha tagit hand om pengarna, erkände under rättegången stöld men nekade till grovt rån. Varbergs tingsrätt dömer honom till fyra års fängelse för grovt rån. Han var med och fullföljde rånet och även om han själv inte utövade våld mot de anställda, var han medveten om att det skedde, resonerar tingsrätten.

Ungdomsvård

Den 16-årige pojken, som nu hunnit fylla 17, slog, enligt tingrätten, en av de anställda med ett brännbollsträ. Han har förnekat det själv, men tingsrätten tycker allt talar för att det var han som gjorde det. Även han döms för grovt rån.

På grund av hans låga ålder slipper han fängelse, utan får sitta av åtta månader i sluten ungdomsvård.

Kortare fängelsestraff för kvinnorna

De två kvinnorna, 22 och 21 år gamla, som släpptes ur häktet i förra veckan, får kortare fängelsestraff.

Den ena av dem arbetade själv på Max vid händelsen och låtsades bli rånad. Hon har erkänt viss inblandning men säger sig ha uppfattat planeringen som ett skämt.

Hon döms till tre års fängelse för rån. Tingsrätten menar att det inte råder någon tvekan om hennes inblandning och skriver i domen att ”hennes medverkan har varit en förutsättning för rånet”. Det var hon som var arbetsledare vid tillfället för rånet och kunde därigenom se till att det fanns tillräckligt med kontanter och styra hur de två andra anställda skulle agera.

Förmildrande omständigheter

Däremot deltog hon inte alls i våldsutövandet, då hon befann sig på kontoret och hanterade pengarna. Tingsrätten bedömer också att hon är ärlig när hon säger att hon inte var medveten om att kollegorna misshandlades så grovt.

Tingsrätten lägger vikt vid att hon, när rånarna hade lämnat restaurangen, försökte hjälpa sina skadade kollegor och tillkallade ambulans. Det är en anledning till att hon inte döms för grovt rån, utan bara rån av normalgraden.

Den andra kvinnan som bland annat inhandlat kofoten och som skaffat fram bollträet,  men aldrig var inne i restaurangen under rånet, döms till två år fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maxrånet

Mer i ämnet