Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En betydande andel”, säger läkaren Emma Löfström som bedriver forskning på mikrobiologen på Hallands sjukhus. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Så många fick långvariga symptom i halländsk coronastudie

Publicerad

Sedan insjuknandet i första vågen av covid-19 har 150 drabbade hallänningar studerats noggrant av forskare. Omkring sju procent hade fortfarande symptom efter ett år.

– Det speglar nog verkligheten ganska väl, säger läkaren Emma Löfström, på Region Halland, en av forskarna bakom studien.

Från sommaren 2020 har deltagarna varje vecka fått svara på enkäter om livskvalitet och hälsa efter corona. Tolv procent hade kvar symptom efter två månader och för majoriteten av dem fortsatte besvären.

Samarbete med Högskolan i Halmstad

Forskningen görs i samarbete med Högskolan i Halmstad och där har det genomförts djupintervjuer med 14 deltagare som har långvariga symptom. Även om det inte innebär sjukskrivning har symptomen stor inverkan i de drabbades vardag.

Starta klippet för att se Emma Löfström berätta om vilka symptom det rör sig om vad de har för inverkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.