Starta klippet för att se Emma Löfström berätta mer om studien och upptäckter de gjort kring antikroppar mot covid-19. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Covidforskning i Halmstad indikerar: Antikroppar mognar och blir bättre

Uppdaterad
Publicerad

Redan första sommaren med covid-19 drog läkaren Emma Löfström igång sin forskning på mikrobiologen i Halmstad. 90 procent av de 350 personerna i studien som haft covid-19 har utvecklat antikroppar och nu tyder analyser på att immunförsvaret mot sjukdomen mognar med tiden.

400 hallänningar är med i studien med fokus på immunitet och antikroppar.

– Många har velat vara med och vi är oerhört tacksamma. Varenda pusselbit kring immunitet kan ha betydelse, säger hon.

Coronaviruset i Halland

Forskningen har nu pågått ett år men kommer fortsätta en lång tid framöver. Men redan nu är det tänkt resultat ska publiceras i en vetenskaplig tidskrift. Ett kvitto på att studien håller bra kvalitet.

Bland annat undersöks hur länge personerna i studien känner symptom av sjukdomen, hur länge man har antikroppar och varför vissa personer blir sjuka igen. Av de 400 som ingår i studien har 350 varit sjuka och resterande enbart fått vaccin.

Starta klippet för att se Emma Löfström berätta mer om studien och upptäckter de gjort kring antikroppar mot covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet