• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I klippet ser du hur många lägenheter som unga hade råd att köpa i centralorterna under mars förra året och februari i år. Foto: SVT/TT

Så många lägenheter hade unga råd att köpa i Hallands kommuner

Uppdaterad
Publicerad

SVT har jämfört ungdomars medelinkomst i respektive kommun med månadskostnaden på sålda lägenheter i centralorterna. Starta klippet ovan för att se hur många av de sålda lägenheterna en ungdom hade haft råd att bo i – om den hade till kontantinsatsen på 15 procent.

Falkenberg

Ungdomar som bara kunde tänka sig att bo i en lägenhet i centralorten hade 15 lägenheter (7 %) att välja på av de 215 lägenheter som såldes.

Under perioden var det totalt 474 objekt som såldes i hela kommunen och vår ungdom skulle ha haft råd att köpa 32 (7 %).

Ungas inkomst: 13 734 kronor efter skatt – 4 944 kronor att lägga på sitt boende. 

Halmstad

Ungdomar som bara kunde tänka sig att bo i en lägenhet i centralorten hade 6 lägenheter (1 %) att välja på av de 439 lägenheter som såldes.

Under perioden var det totalt 958 objekt som såldes i hela kommunen och vår ungdom skulle ha haft råd att köpa 14 st (1 %).

Ungas inkomst: 12 366 kronor efter skatt – 4 452 kronor att lägga på sitt boende.

Hylte

Under hela förra året såldes inga lägenheter som vår genomsnittsungdom hade råd att köpa i centralorten.

Dock såldes det totalt 33 objekt i hela kommunen, varav vår ungdom genomsnittsungdom hade råd att köpa 13 (39 %).

Ungas inkomst: 13 977 kronor efter skatt – 5 032 kronor att lägga på sitt boende varje månad.

Kungsbacka

Av de 284 lägenheterna som såldes i centralorten förra året var det inget objekt som vår genomsnitts-ungdom hade råd att köpa. Då medelinkomsten inte räcker till att köpa en lägenhet.

Dock såldes det totalt 786 objekt i hela kommunen, varav vår ungdom genomsnitts-ungdom hade råd att köpa 3 (< 1 %).

Ungas inkomst: 13 240 kronor efter skatt – 4 766 kronor att lägga på sitt boende.

Laholm

Ungdomar som bara kunde tänka sig att bo i en lägenhet i centralorten hade 2 lägenheter (20 %) att välja på av de 10 lägenheter som såldes. 

Under perioden var det totalt 175 objekt som såldes i hela kommunen och vår ungdom skulle ha haft råd att köpa 47 st (27 %).

Ungas inkomst: 13 259 kronor efter skatt – 4 773 kronor att lägga på sitt boende.

Varberg

Ungdomar som bara kunde tänka sig att bo i en lägenhet i centralorten hade 9 lägenheter (4 %) att välja på av de 221 lägenheter som såldes.

Under perioden var det totalt 458 objekt som såldes i hela kommunen och vår ungdom skulle ha haft råd att köpa 20 st (4 %).

Ungas inkomst: 14 254 kronor efter skatt – 5 131kr kronor att lägga på sitt boende.

Fakta: Så gjordes undersökningen

  • SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
  • Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
  • Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad – och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
  • Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
  • För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
  • Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
  • Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.

Undersökningen har inte behandlat hyresrätter utan enbart ägt boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet