Arkivbild. Foto: Erik Svensson/TT

Så påverkas studentfirandet i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

I Halmstad, Kungsbacka och Varberg har det beslutats att det traditionella studentfirandet är inställt. Men alla halländska kommuner med gymnasieskolor kommer sannolikt att förändra studentfirandet med anledning av coronapandemin. Så här ser läget ut i de halländska kommunerna just nu.

Falkenberg

Det blir ingen traditionell studentavslutning för Falkenbergs gymnasieskola och Drottning Blankas Gymnasieskola i Falkenberg. Det beslutades i samråd med polisen och Smittskydd Halland under torsdagen.

Konkret betyder det att utspringet inte blir av. Istället arrangeras studentavslutningen klassvis, där eleverna tar emot sitt slutbetyg och avslutar läsåret tillsammans.

Studentbalen ställs in, men studentkommittén ska se över möjligheten att anordna balen i augusti istället. Även kortegen och studenttävlingarna ställs in.

Kommunen meddelar dock att de ser över möjligheterna att anordna ett begränsat mottagande

av eleverna utanför skolorna.

– Om ett mottagande av studenterna ska kunna ske utanför skolorna måste vi kunna säkerställa att mottagandet inte samlar fler än 50 personer samt att trängsel inte uppstår, säger Marie Andersson, rektor på Drottning Blankas Gymnasieskola i Falkenberg, i ett pressmeddelande.

Varberg

På tisdagen meddelade kommunen att det inte kommer att bli ett traditionellt utspring.

Gymnasiechef Tobias Ramstedt:

”Det har varit viktigt för studenterna att fira samma dag, så vi kommer att släppa iväg klasserna en och en där de får träffa sina lärare och rektorer. Men det blir inte flera hundra människor som tar emot dem utan symboliskt att lämna skolan.”

Laholm

Laholms kommun meddelar under onsdagen hur studenten på Osbecksgymnasiet läggs upp. Det blir flera ändringar. Bland annat kommer klasskampen och balen inte att bli av.

Studentdagen kommer delvis bli av. Den gemensamma middagen utförs i mindre uträckning med varje klass för sig. Studenterna kommer senare att springa ut, men ingen publik får närvara fysiskt, istället sänds utspringet online för allmänheten att titta. Den traditionella kortegen till Laholms kyrka ställs in helt.

Inga studentflak kommer heller att tillåtas.

Kommunen har gjort upp plan för att kompensera studenterna.

– För att ersätta balen så kommer Laholms kommun erbjuda en återträff med middag och dans i höst om allt har lugnat ner sig, säger Ingela Månsson, Avdelningschef Utbildning.

Kungsbacka

På måndagen togs beslut i samråd med övriga tolv kommuner i Göteborgsregionen att det traditionella studentutspringet med stora folksamlingar på skolorna ställs in.

På torsdagen presenterades det nya utspringsalternativet där klasserna kommer få springa ut klassvis under särskilda tidpunkter.

Förvaltningschef Cynthia Runefjärd:

”Det kommer vara utspritt i våra lokaler så att vi inte överskrider riktlinjerna om max 5o personer.”

Halmstad

Under måndagen togs beslut om att ställa in det traditionella studentfirandet med samlingar i skolorna och utspring. Även studentdagen kommer att firas på distans, inga elever ska träffas i skollokalerna.

Förvaltningschef Ewa Kristensson:

”Nu jobbar varje kommunal gymnasieskola vidare tillsammans med studenter om hur alternativa lösningar kan utformas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet