Foto: TT

Så ska Halmstads brist på förskoleplatser lösas

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens sammanträde beslutade kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott att sjösätta en strategi för att lösa kommunens brist på bland annat förskoleplatser. Strategin handlar om att få fart på bygget och komma bort från tillfälliga lösningar.

Det råder en brist på skol- och förskolelokaler i Halmstads kommun. Och för att lösa bristen krävs en långsiktig lokalförsörjningsstrategi, det anser kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott som under tisdagen sammanträdde.

Tillfälliga lösningar är inte svaret

Samhällsbyggnadsutskottet presenterade ett förslag till en strategi som nu har skickats på remiss till berörda nämnder i kommunen. Strategin sträcker sig fram till 2026 och syftet med förslaget är att med tiden jobba sig bort från tillfälliga lösningar.

Val 2018 Halland

– För att rätt lokal ska finnas tillgänglig på rätt plats i rätt tid krävs planering i god tid. Genom lokalförsörjningsstrategin jobbar vi oss bort från paviljonger och tillfälliga lösningar, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Jenny Axelsson (C) i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Återigen brist på förskoleplatser i Halmstad

Halmstads kommun har i dagsläget ett stort antal paviljonglösningar och tillfälliga lokaler som man inom de närmsta åren kommer behöva avveckla.

– Det dåliga med paviljonger är först och främst att de är dyrare än permanenta lokaler. Sen är det även svårt att få samma arbetsmiljö inne såväl som ute om verksamheten bedrivs i en paviljong, säger Bertil Andersson (S), samhällsbyggnadsutskottets 2:e vice ordförande.

”Kommunen har inte hängt med”

Halmstads kommun behöver nu bygga fler lokaler för att täcka befolkningsökningen samt avvecklingen av tillfälliga lokaler som paviljonger.

– Halmstads problem är att kommunen har växtvärk och där har kommunen som organisation inte riktigt hängt med. Med lokalförsörjningsstrategin hoppas vi lösa det här under de kommande åren, säger Bertil Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Halland

Mer i ämnet