I klippet berättar regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) om Hallands taktik för att dra ner på vaccinturismen. Foto: SVT/TT

Så ska Region Halland stoppa vaccinationsturismen

Uppdaterad
Publicerad

För att säkerställa att Region Hallands vaccindoser går till hallänningar i första hand, beslutar regionens hälso- och sjukvårdsutskott nu att stänga den digitala bokningen för personer utanför länet.

– Det är en ohållbar situation, säger Mikaela Waltersson (M), regionsstyrelsens ordförande.

Beslutet grundas i att 20 till 25 procent av alla vaccinationstider i Halland bokas av personer från andra län. Det kommer fortfarande finnas möjlighet att boka via telefon för personer utanför länet, vilket gör att regionen inte bryter mot någon lag.

Med e-legitimation kommer det säkras upp att det är en folkbokförd hallänning som bokar digitalt.

Bokningen stänger helt

Sent på fredagseftermiddagen kom besked om att vaccinationsbokningen tillfälligt kommer att stängas från och med natten mot lördagen 17 april. Det finns i nuläget inget besked om när bokningen öppnas upp igen.

Så här sa regionrådet Mikaela Waltersson i SVT:s intervju om vaccinturismen på torsdagen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet