Senaste nytt om coronaviruset i Halland

Här rapporterar SVT Nyheter Halland löpande om coronaviruset i Halland, och om hur lägesbilden ser ut just nu.

Här rapporterar SVT Nyheter Halland löpande om coronaviruset i Halland, och om hur lägesbilden ser ut just nu.

Coronaviruset i Halland

Pinnat inlägg

Vaccinationsbussen snart tillbaka

På tisdag i nästa vecka börjar vaccinationsbussen rulla igen efter att ha haft sommaruppehåll. Den planeras
rulla fram till slutet på oktober för att då göra uppehåll under vintern. Under den period skall man göra stopp i samtliga halländska kommuner.

Vaccinationsbussen fortsätter alltså erbjuda drop in-vaccination med de doser mot covid-19 som Folkhälsomyndigheten hittills rekommenderar:
• Två doser rekommenderas till alla mellan 12-17 år
• Tre doser rekommenderas till alla mellan 18-64 år
• Fyra doser rekommenderas till personer som fyller 65 år i år eller är äldre, samt till personer 18-64 år med ökad risk att bli allvarligt sjuk. Från 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten ytterligare en påfyllnadsdos för denna gruppen.

Pinnat inlägg

Hej! Tack för alla frågor och tack för ert deltagande i chatten.

Vi på SVT Nyheter Halland kommer nu att uppdatera den här direktrapporten mer lågintensivt. Vi kommer däremot inte att ta bort sidan, utan uppdaterar med relevanta inlägg och publiceringar gällande pandemin - om än lite mer sällan.

Uppdaterad statistik och information hittar du också på Region Hallands hemsida.

Fortsatt ökning av Covid-19 i Halland

Antalet personer med Covid-19 var 285 stycken i vecka 29, en ökning med 65 personer från veckan tidigare.

Ingen person med bekräftad smitta intensivvårdades eller har avlidit under den aktuella perioden.

Antalet smittade i Covid-19 passerar 200

Under hela sommaren har det skett en stadig ökning i smittspridningen av covid-19 i Halland och under vecka 28 var totalt 220 personer bekräftat smittade i Covid-19.

Under samma period var det ingen som vårdades på intensivvårdsavdelningen, men en person som var bekräftat smittad av covid avled under veckan.

StatiStig • Hej!
Vet ni om det finns någon som redovisar statistik över hur många som ligger på sjukhus för covid (ej intensivvård) ?
Med vänlig hälsning.

Hej!

Jag har precis haft kontakt med Region Halland som berättar att fyra personer vårdas på sjukhus, ingen på iva.

Regionens vaccinplan – satsar 16 miljoner 2023

Regionen avsätter drygt 16 miljoner kronor till nästa års covidvaccinering. Detta för att kunna skala upp snabbt och säkra covidinsatserna för hallänningarna eftersom det råder ovisshet kring huruvida regionen får extern finansiering av staten.

Hela vaccinationsinsatsen av covid-19 beräknas pågå under cirka 3 till 4 månader.

Från och med den fjärde juli skärps återigen coronarutinerna i Region Halland. På Tallgläntans äldreboende i Falkenberg innebär det full utrustning med visir och heltäckande plastförkläde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

david • Jag har covid just nu. När jag ringde till 1177 och frågade vem jag skulle rapporterar det till så fick jag veta att ingen samlar in infon längre. Så var kommer statistiken ifrån?

Hej David!

Vi hämtar statistiken från Folkhälsomyndigheten.

De flesta behöver inte lämna prov. Sedan i februari finns det inte längre någon rekommendation om provtagning för den breda allmänheten, utan enbart för specifika grupper. Det rör personer som jobbar inom sjukvård och äldreomsorg, är gravida eller har kraftigt nedsatt immunförsvar.

Det är den provtagningsstatistik som sedan redovisas av FHM.

Covidfallen fördubblats på några veckor – väntas öka mer

Region Halland ser en tydlig ökning av antalet covidfall under de senaste veckorna. Den senaste statistiken från Folkhälsmyndigheten visar att man under vecka 24 hade 96 fall av covid i Halland. Det är mer än en fördubbling jämfört med tre veckor tidigare - och regionen förväntar sig se en fortsatt ökning av smittan under kommande tid.

Mer och mer är det nya versioner av omikronvarianten som sprids. Dessa nya versioner är mer smittsamma än tidigare varianter, men verkar ge ett lindrigt sjukdomsförlopp hos de allra flesta.

Hylte slopar delar av sitt vaccinkrav inom omsorgen

Kommunen tar nu bort kraven att alla fastanställda inom hemtjänst och äldreboende måste vara vaccinerade mot Covid-19, det var Hallandsposten först med att rapportera. Dock återstår vaccinkraven på timanställda och vid nyanställningar.

Beslutet tog av omsorgsnämndens under torsdagen och man konstaterade att syftet med vaccinkravet för tillfället har uppnåtts.

Sverigedemokraten Ewa Gunnarsson yrkade att vaccinkravet skulle tas bort helt och hållet, men fick inte stöd från resten av nämnden.

Covidrestriktioner införs på Hallands akutmottagningar

Restriktioner för angöriga till patienter på akutmottagningarna i Halmstad och Varberg återinförs nu med vissa undantag. Anledningen är ett högt söktryck.

- Det har blivit för trångt i lokalerna och svårt att upprätthålla
smittskyddskraven. Verksamheten kan inte
upprätthålla kraven på avstånd, hygien och separata patientflöden, säger Jonas Hultgren, verksamhetschef på akutkliniken.

Han tillägger att mottagningarna under några veckor testat att låta patienter ha med sig anhöriga, men insett att det inte fungerar.

Restriktionerna börjar gälla från och med torsdagen. Undantag gäller barn, personer i behov av ledsagare samt, i vissa fall, svårt sjuka efter bedömning av sjuksköterska.

Lättade coronarekommendationer på gång inom vården

Nya rekommendationer om hantering av covid-19 inom vård och omsorg har nu tagits fram i Region Halland. Bland annat innebär det att munskydd inte längre rekommenderas inom vården för att förebygga coronaviruset.

Dessutom tas kravet på screeningprovtagning bort i samband med överföring av patienter från slutenvård till kommunal hälso- och sjukvård.

Något datum för när förändringen kommer att träda i kraft är inte satt ännu.