Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ätran har nått kritiska nivåer. Bron i videon ligger i Svenljunga och där har vattenståndet ökat med nästan tre meter från vanliga nivåer. Foto: Joakim Eriksson / Agena Foto

Se Ätran svämma över bron – har nått kritisk nivå

Uppdaterad
Publicerad

Ätran har passerat kritiskt läge i Svenljunga och på måndagen var vattennivån den högsta som någonsin hade uppmätts, cirka tre meter över normal nivå. SMHI har gått ut med en klass 2-varning för mycket höga flöden i både Viskan och Ätran.

Det varnas för mycket höga flöden och vattendragen är på en nivå som endast uppkommer i snitt mellan vart tionde och vart femtionde år, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida. Svenljunga kommun varnar för att det är livsfarligt att befinna sig på bron i kommunen som nästan är översvämmad.

Den högsta nivån någonsin

Svenljunga kommun har höjt sin beredskap på grund av de höga vattennivåerna i Ätran som har passerat det kritiska läget på 142,5 meter över havet. Man har också ställt tyngder på bron för säkerhets skull.

Vid normala vattenflöden ligger Ätrans ytnivå på 140,5-141,5 meter över havet i Svenljunga. Nu ligger den på över 143 meter, en höjning med cirka tre meter och den högsta nivå som någonsin har uppmätts.

Flera källare har översvämmats

I Hyltebruk har flera källare översvämmats under natten.

– Vi har fått samtal om ett par källare i Landeryd där det stått vatten under natten, upp till 15 centimeter, säger Mats Rydberg på räddningstjänsten.

Det har även kommit in larm om vattenskador runt om i Hallands län.

I klippet kan du se hur höga vattennivåerna i Ätran i Svenljunga var under söndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Dennis

Mer i ämnet