Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är andra gången i livet som Stellan Andersson kör bil. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Se när blinde Stellan kör bil: ”Som att vara på Liseberg igen”

Uppdaterad
Publicerad
Personer som är blinda eller har kraftigt nedsatt syn får inte köra bil. Men under tisdagen gjordes ett undantag på Falkenbergs motorbana. Då bjöds flera synskadade personer in för att få testa på hur det känns att sitta bakom ratten.

– Det är svårt i kurvorna, men när man kommer in på raksträckan och får trycka ner gasen är det fantastiskt härligt. Trycket i ryggen är en underbar känsla. Det är nästan som att vara på Liseberg igen, säger 72-årige Stellan Andersson från Halmstad.

Han har varit helt blind sedan tonåren och var en av cirka tjugo synskadade deltagare som dök upp på motorbanan under tisdagen. Tre körskolor hade ställt upp med att låna ut sina bilar.

”Ny utmaning”

Deltagarna fick sätta sig i en bil och köra några vändor. Tills sin hjälp hade de varsin trafiklärare i sätet bredvid som förklarade hur vägen framför såg ut. Lars-Olof Bohlers, som jobbar på en trafikskola i Falkenberg, var en av dem.

– Vid ett tillfälle har jag hjälpt en person som var både döv och stum att ta körkort. Att sitta bredvid någon som inte alls kan se är en helt ny utmaning, säger han.

Niklas Mattsson är ordförande i Synskadades Riksförbund i Halland. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Körningarna på motorbanan gjordes för att uppmärksamma den internationella Vita käppens dag.

– Att köra bil är för personer med synnedsättning något ouppnåeligt och något man med sorg inte längre kan eller aldrig har kunnat göra. Genom det här vill vi uppfylla deras dröm, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades riksförbund i Halland.

Hoppas på ny omgång

De flesta som dök upp under tisdagen var pensionärer. Arrangörerna hade hoppats på att också locka yngre, men eftersom körningarna inträffade på en vardag under arbetstid fanns en rimlig förklaring till att de uteblev.

I länet har ett liknande initiativ tagits vid två tidigare tillfällen, men det var många år sedan. Synskadades riksförbund hoppas att det snart kommer arrangeras igen.

I klippet får du hänga med på en åktur på motorbanan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer