I klippet ovan berättar arbetsförmedlaren Jenni Arnesson mer om vad en nedläggning kan innebära. Foto: SVT

Beslut väntas om Arbetsförmedlingens framtid

Publicerad

Kontoren i Kungsbacka, Hylte, Laholm och Falkenberg läggs sannolikt ned när Arbetsförmedlingen planerar att stänga över 130 kontor i landet. Det formella beslutet fattas nu på fredag.
– Det finns en förväntan att få definitivt besked så vi kan förhålla oss till det, säger Calle Fredin, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Falkenberg.

Redan i januari varslade Arbetsförmedlingen personal och under våren kom beskedet att majoriteten av de halländska kontoren förmodligen försvinner.

– Vi har levt med det här ganska länge. Nu handlar det mer om hur vi hanterar den dagliga verksamheten i takt med att personer lämnar, säger Calle Fredin, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Falkenberg.

En del av de som sagts upp har redan slutat och andra har valt att söka sig till andra arbetsplatser. I viss mån håller verksamheten i Falkenberg redan på att avvecklas.

– Sju personer har blivit uppsagda och sedan är det sju personer som redan har slutat eller kommer att göra det, säger Calle Fredin.

Framtiden oviss

Jenni Arnesson arbetar som arbetsförmedlare på kontoret i Falkenberg. Hon har inte blivit uppsagd men var hon ska arbeta om kontoret stängs vet hon inte.

– Jag kommer troligtvis få pendla till Varberg eller Halmstad, säger hon.

Falkenberg är en kommun som i dagsläget har ett servicekontor där Skatteverket, Försäkringskassan och andra myndigheter finns. Enligt Calle Fredin kommer även Arbetsförmedlingen inhysas i den verksamheten framöver.

– Man ska kunna möta människor på de kontoren och vi kan boka besök om det finns behov, säger Calle Fredin.

Vad blir den stora skillnaden efter nedläggningen?

– Mycket av verksamheten kommer att flytta över på digitala kanaler och det har den också redan gjort. Det blir även mer av telefontjänster, att kontakten sker via telefon, säger Calle Fredin.

Nybyggda lokaler

Arbetsförmedlingens kontor i Falkenberg ligger i nybyggda lokaler och vad som händer med dem nu är oklart.

– Att vi skulle ha de här lokalerna var ett beslut som togs för flera år sedan. Hur vår verksamhet ska se ut bygger på en budget som togs i december förra året, säger Calle Fredin.

Falkenberg drabbades nyligen av varsel från två stora företag och så många som 360 personer kan bli av med jobben.

– Särskilt med tanke på det är vi från kommunens sida starkt kritiska till nedläggningen, säger kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S).

I klippet ovan berättar arbetsförmedlaren Jenni Arnesson mer om vad en nedläggning kan innebära. Sektionschef Calle Fredin svarar på frågan om kontoret redan har påbörjat en avveckling.

SVT rapporterade · Chatta med oss om hur du fick ditt jobb

Godmorgon! I dag vill vi gärna hör hur ni fick era jobb. 
Gick du via arbetsförmedlingen eller fick du ditt jobb på annan väg?
07.42
Tack för att ni delade med er av era erfarenheter av jobbsökande. Nu stänger vi kommentarsfältet för den här gången.
20.51
Blir jättebra när profithungriga aktörer tar över.
Tror AF är tacksamma att slippa ta onyanserad skit från sökande och arbetsgivare som inte ser sina egna tillkortakommanden.
19.35
Via kontakter, AF och att man själv har ringt och frågat om man hört någon tipsa pm arbete.
19.32
Har aldrig fått hjälp av arbetsförmedlingen!
18.09
E tillbaka efter cancer-op, men med komplikationer lite, e grafisk designer med högskoleutb - fick erbjudande om tungt lagerjobb om jag hade gått SFI-utb. Perfekt matchat!
16.20
Om man vill vänta på af.får att få jobb!då måste man vänta Hella sitt live ...
16.18
Både själv och arbetsförmedlingen
14.43
Arbetsförmedlingen.
14.43
Är det knappt tjugo procent av de som har/ har haft kontakt AF som är nöjda så säger det väl en del om AF: service? Slöa ointresserade, tjänstemän som inte har större intresse av att människor kommer i arbete?! Lägg ner hela klabbet ! Spar på statens pengar !

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer