Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det behöver hända mer saker från politiken och regeringen.” Hör Stefan Carlsson, Sia glass vd, som efterlyser mer ”action”. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Sia glass lovade fossilfria transporter – kritiserar nu regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått fyra år sedan Sia Glass, tillsammans med ett 20-tal stora företag, antog utmaningen att bara ha fossilfria varutransporter efter 2025. Men politiken har inte levt upp till kraven som ställdes, menar vd:n Stefan Carlsson.

– Ser vi på lång sikt behöver vi ha en helt annan infrastruktur, säger han.

I dag är det 39 företag i Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF, som undertecknat transportdirektivet att vara fossilfria 2025. En utmaning Fossilfritt Sverige står bakom.

– Vi ligger i dag ungefär på 70 procent fossilfrihet. Om vi ska ha möjlighet att nå upp till våra 100 procent behöver det hända mer saker från politiken och regeringen, säger Stefan Carlsson, som även sitter med i styrelsen för DLF.

SVT nyheter har efterfrågat en kommentar från infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) som avböjt att medverka.

Större miljöpåverkan

Sia glass har de senaste åren byggt ut fabriken och nu är glasstillverkningen nästan dubblerad. Totalt sett innebär det även en större miljöpåverkan.

– Men vi är betydligt effektivare. Så per liter glass är vi bättre, säger Stefan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.