Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingen kris i sjukvårdsförrådet. Torbjörn Svanberg och Daniel Hedeholt ser ingen risk för inställda operationer på Region Hallands sjukhus. Foto: SVT

Därför blir det inga inställda operationer i Halland

Publicerad

Region Halland skippade 2018 mellanhänderna och handlar nu sjukvårdsmaterial direkt från flera leverantörer. Därför slår materialkrisen inte mot den halländska vården, enligt förvaltningschefen Torbjörn Svanberg.

Flera operationer ställs in runt om i landet till följd av materialkris då distributören Apotekstjänst inte klarat av att leva upp till kraven i upphandlingarna.

Men i Halland bestämde man sig redan för flera år sedan att själv ta kontroll över allt material som används i vården.

Tog över regin själva

– Den förra upphandlingen gick ut och då stod vi i ett vägval och då bestämde jag att vi skulle ta över regin själv, säger Torbjörn Svanberg som är förvaltningschef på Regionservice och den som tog beslutet.

– Nu har vi full koll på hela kedjan och har själva ett lager, som räcker i minst två veckor, med de 1500 vanligaste produkterna som vi använder i vården.

Sparat pengar

Systemet utan mellanhänder har dessutom sparat pengar, enligt Torbjörn Svanberg, då Region Halland är för små för att själva få till en bra och prisvärd upphandling med en tredjepart.

– Jag tycker det är oerhört tråkigt att mina kollegor runt om i Sverige hamnat i den här situationen men är glad för att vi i Halland inte behöver känna någon oro, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer