Hur ska fler lämpliga personer välja att erbjuda sig eller vilja bli familjehem? Starta klippet för att höra Lena Hallengren (S) om hur detta är en central del i regeringens utredning av frågan. Foto: SVT

Socialministern om familjehem: ”Vi skulle behöva fler”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på familjehem i Sverige. För att hitta fler tillsatte regeringen nyligen en utredning med fokus på vård av placerade barn och ungdomar. Den ska ta reda på hur stödet kan förbättras och ifall det ska införas ett nationellt familjehemsregister.

– Vi har många familjehem, men inte tillräckligt många, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Bristen märks av hos socialtjänster i hela landet. En av kommunerna som vittnar om svårigheter att hitta nya familjehem är Laholm i Halland.

– Det beror bland annat på att upptäckarfunktionerna har förbättrats och att vi i dag pratar mer om barns behov och rättigheter. Samtidigt har den psykiska ohälsan ökat, vilket gör att vissa inte kan ta hand om sina barn, säger Ingrid Gustavsson, familjehemschef i Laholms kommun.

Kritik mot familjehemshantering

De senaste åren har det kommit flera larm om missförhållanden som rört vården av barn och unga. SVT Nyheter har i granskningar och artiklar avslöjat allvarliga brister och de värsta HVB-hemmen. SVT har även gjort reportage där hanteringen av familjehem kritiserats.

Syftet med den nya utredningen är att se över och föreslå åtgärder för hur kvaliteten i vården och kompetensen kan öka när det gäller barn och unga som har placerats i familjehem, jourhem, stödboende och hem för vård eller boende (HVB), inklusive SiS särskilda ungdomshem. Utredningen ska också lämna förslag på hur tillgången till fler lämpliga familjehem ska öka.

Dramatisk ökning i enskilda kommuner

Enligt en kartläggning som SVT har gjort var 18 350 barn och unga mellan 0 och 20 år placerade i familjehem i Sverige någon gång under 2020. Antalet har varit ungefär detsamma sedan 2014, men i vissa kommuner har det ökat kraftigt; i Kiruna med 520 procent, Bollebygd 460 procent och Boxholm 325 procent.

Regeringens utredning väntas bli klar i maj 2023.

I klippet ovan kommenterar socialministern bristen på familjehem.

Störst ökning av antalet barn och unga (0-20 år) som varit placerade i familjehem 2014-2020:

Kiruna +520% (31 st 2020) 

Bollebygd +460% (28 st 2020) 

Boxholm +325% (17 st 2020) 

Jokkmokk +317% (25 st 2020) 

Mellerud +207% (43 st 2020)

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.