Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Framtid Falkenberg. Från vänster: Markus Jöngren (MP), Lars Fagerström (L), Per Svensson (S) och Georgia Ferris (KD). Foto: SVT

Sparförslag i Falkenberg sänks från 52 till 33 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Besparingarna blev mindre än väntat när Framtid Falkenberg idag presenterade sitt slutgiltiga budgetförslag. Från de ursprungliga 52 miljoner till knappt 33 miljoner kronor.

– Många av de besparingsförslag som har tagits fram kunde vi som förtroendevalda inte acceptera. Vi vill spara med större strukturförändringar på lång sikt, säger Per Svensson (S) kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg.

Sparförslaget till budgeten har gått från 52 miljoner, alltså två procent av kommunens verksamheter, till nästan 33 miljoner, alltså 1,3 procent.

Behåller personaltätheten

– Vi vill inte lägga ner landsbygdsskolor och göra de stora besparingarna på skolmaten som tidigare föreslagits. Sen finns det en del sparförslag inom psykiatrin som vi inte heller vill genomföra, säger Per Svensson (S).

Vidare säger man vill behålla samma personaltäthet i skolan, förskolan och omsorgen.

I det nya sparförslaget prioriteras barn-och utbildningsnämnden. Politikerna vill ge dem förutsättningar för att hålla budgeten 2021. Bland annat genom att tillföra 15 miljoner kronor och fullfölja satsningen på förskolan med minskade barngrupper och ökad personaltäthet.

Inga ”skrytbyggen”

Samtidigt har kommunen stora investeringar framför sig på sammanlagt 1,7 miljarder kronor. En stor utmaning, menar Per Svensson (S).

– Vi måste se över varje projekt och inte bygga skrytbyggen utan istället skolor som fyller sin funktion. Är det inte nödvändigt kommer vi inte göra det, för det har vi inte råd med, förklarar han.

I klippet förklarar Per Svensson hur kommunen ska spara de 33 miljonerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer