Ulf Andersson är ny kulturchef i Falkenberg. Här tillsammans med förvaltningschefen Jan P Bordahl. Foto: SVT

Ulf Andersson ersätter sparkad kulturchef

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs kommuns kulturchef Peter Gerhardsson fick i våras lämna sitt uppdrag med 16 månadslöner. Nu är det klart att han ersätts av Ulf Andersson – som fick foten i Halmstad.

För två år sedan fick Ulf Andersson lämna uppdraget som teaterchef i Halmstad efter en konflikt med Halmstads teaters ägare, det kommunala bolaget Destination Halmstad. Men enligt förvaltningschefen Jan P Bordahl är den nya rekryteringen ”spot on”.

– Den som inte tar risker åstadkommer inte heller någonting. Vi har tittat efter en erfaren person som förstår vad kultur är, säger han.

”Kaxig kravspecifikation”

I platsannonsen har Falkenbergs kommun sökt en kulturchef som ”vågar, vill och kan”. Förvaltningschefen menar att Ulf Andersson motsvarar den ”kaxiga kravspecifikation” som kommunen eftersökt.

– Vi sökte någon med omfattande erfarenhet kontaktnät som förstår och kan arbeta och argumentera för kulturen. Han har varit inne i många viktiga frågor som berör kulturen och berör samhällsutvecklingen, säger Jan P Bordahl.

Ser positivt på framtiden

Förutom teaterchef har Ulf Andersson en bakgrund som frilansande teaterregissör och har i 23 år varit konstnärlig ledare för Internationella Gatuteaterfestivalen i Halmstad. 

– I bästa fall kan vi kanske utveckla gatuteaterfestivalen till att vara även i Falkenberg. Vi får redan medel från regionen. Men det måste finnas förutsättningar och det är sådana saker jag ska undersöka, säger Ulf Andersson.

Han ser positivt på framtiden för kulturen i Falkenberg, inte minst genom det kommande kunskaps- och kulturcentrumet, Argus, som beräknas vara klart i början av 2020. Falkenbergs kommuns största investering någonsin.

– Jag skulle vilja vara behjälplig med att hitta en struktur och profil på aktivteter, konserter och workshops som kommer in där, säger Ulf Andersson.

I klippet ovan kan höra vad Ulf Andersson vill ge falkenbergarna när han tillträder som kulturchef i februari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.