Löfven (S) berömde porträttet av honom som Stina hade ritat och instämde i att ojämställda löner inom idrotten var ett problem. Foto: Anton Johansson/SVT/TT

Stina Lundin, 9, skrev protestbrev till statsministern – och fick svar

Uppdaterad
Publicerad

9-åriga Stina Lundin från Oskarström reagerade med bestörtning på att fotbollsspelande killar tjänar mer än tjejer. Så hon klagade till Sveriges högst uppsatta politiker. Brevet är sannolikt ett av de sista Stefan Löfven (S) svarar på som statsminister.

Stina har rätt i sak, löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga fotbollsspelare är stora. 2019 tjänade ett herrproffs i allsvenskan i genomsnitt nästan nio gånger så mycket som dennes motsvarighet i damallsvenskan.

– Jag sa att jag ville ha mycket pengar när jag blir stor för att jag spelar fotboll, då sa min mormor att tjejer inte får lika mycket pengar som killar, det är orättvist, säger Stina Lundin.

I klippet berättar 9-åriga Stina om sitt protestbrev till Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.