Anders Norberg, polis brottssamordning Halland. Foto: SVT

Stor ökning av gårdsstölder i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Ett 80-tal stölder och inbrott har drabbat gårdar i Halland i sommar. Det är tre gånger så mycket som förra året, enligt polisen som samtidigt inte har resurser att åka på alla inbrott som anmäls.

– Vi förstår att gårdsägarna är frustrerade, säger Anders Norberg, kommissarie i Halmstad.

Gräsklippare, drivmedel, verktyg och maskiner. Det är saker som många gårdsägare i Halland blivit av med i sommar.

– Det finns en konstellation av gärningsmän som begår de här brotten. Tillvägagångssätten är likartade och det pekar på att det är samma gärningsmän i många av fallen, säger Anders Norberg, kommissarie i Halmstad.

Inte ett prioriterat brott

Likt bostadsinbrott är det svårt att lösa brotten och ofta får som drabbats aldrig får se sina ägodelar som igen. Men till skillnad från bostads- och åldringsbrott är stölder på gårdar inte lika prioriterat.

– Vi har problemet att vi måste prioritera. Det finns ett nationellt enhetligt beslut att vi prioriterar brott som är särskilt identitetskränkande.

Vi har pratat med gårdsägare som gjort anmälan, men ändå åkte ni inte till platsen. Hur kommer det sig?

– Vi vill åka på alla gårdsinbrott som sker. Målsägande drabbas ofta av stor skada, men polisens resurser är inte tillräckliga för att åka på alla stölder. Särskilt inte under sommartid, säger Anders Norberg.

Ingen gripen

Kan ni förstå frustrationen från gårdsägarna som inte känner sig prioriterade?

– De är frustrerade med all rätt. Jag har förståelse att man förväntar sig att polisen ska komma till platsen, och det vill vi också. Vi är inte nöjda när vi inte varit på vissa av inbrotten. Det är ju vår chans att säkra bevis, så är vi inte på plats så går vi miste om det.

Än så länge har polisen inte lyckats gripa någon för stölderna.

Antal anmälda gårdsstölder per kommun

Laholm – 9

Halmstad – 22

Falkenberg – 18

Hylte – 23

Varberg – 8

Kungsbacka – 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.