Surfaren Max Lundgren vid bryggan Skrea Strand. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stormen Knud fick Max att slänga sig i havet

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Knud har fått många att hålla sig inne i helgen. Men falkenbergaren Max Lundgren valde istället att kasta sig i havet.
– Surfingen är som bäst här när det är klass 1 eller klass 2 varning, säger han.

När Stormen Knud började dra in under fredagseftermiddagen började Max Lundgrens arbetskollegor skruva på sig. Men från Max själv var tongången en helt annan vid fikabordet.

– Jag sa bara ”yes”. Alla tittade på mig som om jag vore i dum i huvudet men de vet ju orsaken, säger Max Lundgren.

”Studsar runt och skriker surfa”

Han är surfare och för att utöva den hobbyn i Falkenberg gäller det att passa på när det blåser. När frun Karolina Lundgren kom hem vid sjutiden på kvällen stod Max i startgroparna, redo att kasta sig ut med brädan vid bryggan på Skrea Strand. Men att han skulle ge sig ut i stormen var ingenting som oroade resten av familjen.

Hösten och vintern är de bästa årstiderna för att surfa vid bryggan på Skrea Strand. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Privat

– Jag är rätt så härdad och skrattade mest. De går ut på nyheterna och säger ”håll er inne och ta in era utemöbler” och min man studsar istället runt här och skriker ”surfa”, säger frun Karolina Lundgren.

I fredags var förutsättningarna goda med sydvästlig vind. Enligt Max Lundgren måste det blåsa mellan 10-15 sekundmeter för att surfingen ska var riktigt bra i Falkenberg.

– Ju mer det blåser desto bättre. Det är smidigt vid bryggan eftersom man kan gå ut, för att sen hoppa i och surfa in, säger Max Lundgren.

Hur höga var vågorna i fredags?

– Som max var de kanske två meter höga från toppen till dalen av vågen.

Hur kallt var det?

–  I vattnet var det väl omkring 13 grader. Det vara ganska varma vindar och regnade inte, så det var faktiskt ganska bra väder för surfing. Annars brukar det regna på tvären, säger Max Lundgren.

Bästa tiden på året

Förutom Max Lundgren var det omkring fem personer till som trotsade stormen och surfade på Skrea Strand i fredags. Vid tidigare oväder har Max Lundgren oftast gått ut själv. Ur en säkerhetsaspekt medger han att det inte är helt optimalt, men han vill inte gärna missa chansen att surfa.

–  Skrea strand är väldigt bra eftersom det är sandbotten och inga stenar i vägen. Men det inte helt riskfritt och det är att föredra att vara några stycken, säger Max Lundgren.

För en surfare i Falkenberg väntar nu den finaste perioden på året.

– Det blåser inte så mycket på sommaren, så hösten och vintern är bäst. Man får klä sig ordentlig bara, säger Max Lundgren.

Då var det inte så konstigt att du drog ut i helgen?

– Man får ta chansen när den kommer. Det går inte att vänta tills i morgon för då kan det vara över. Tyvärr är det här inte Hawaii, säger Max Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Knud

Mer i ämnet
Surfaren Max Lundgren vid bryggan Skrea Strand. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Privat
Surfaren Max Lundgren vid bryggan på Skrea Strand. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Privat
Hösten och vintern är de bästa årstiderna för att surfa vid bryggan på Skrea Strand. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Privat