För 50:e året i rad är det dags för ringmärkningen av Fiskgjusen i Fegenområdet. Foto: Thomas Andersson

Thomas vill bevara Hallands fiskgjuse

Uppdaterad
Publicerad

För 50:e året i rad ringmärks rovfågeln fiskgjuse i Fegenområdet. – Att man arbetat med en fågelart såpass länge är unikt för Halland, säger Thomas Andersson, ordförande i Falkenbergs Ornitologiska Förening.

För ungefär tio år sedan började fiskgjusarna kring Fegensjön att bli färre. I dag har de minskat till hälften.

Thomas Andersson, ordförande i Falkenbergs Ornitologiska Förening, menar att Sverige har ett ansvar att arten skyddas. Under den kommande veckan ska därför nya fåglar ringmärkas – för 50:e året i rad.

– Det finns inget annat område där man arbetat så kontinuerligt med ringmärkningen som här i Halland, säger han.

18 meter upp i luften

Ringmärkningen är viktig för fiskgjusens fortlevnad och för att man ska få en överblick av var den bosätter sig. Thomas Anderssons uppgift blir därför att klättra mellan 10 till 18 meter upp i en tall, frigöra sina bägge händer och ringmärka fågeln i boet.

När fiskgjusen byggt sitt bo återkommer den i årtionden, generation efter generation. Men på grund av bristen på dugliga tallar har Thomas Andersson under många år fått bygga konstgjorda bon, något som också varit en del i projektet att bevara arten.

Förbudet respekteras inte

Rovfågeln trivs kring skogar och sjöar, men påverkas av störningar i Fegenområdet. Sportfiske, kanotister och skolklasser gör det svårare för fiskgjusen att häcka.

En framtidsplan skulle vara att bygga bon kring närliggande sjöar, men problemet att människor inte visar hänsyn gentemot naturen kvarstår.

– Det är en stor koncentration av folk som beger sig dit, och det tär på fågellivet. Tillträdesförbudet respekteras inte, säger Thomas Andersson.

Fiskgjuse

Fiskgjusen trivs i den svenska naturen kring sjöar och skogar, men övervintrar i västra Afrika.

Den äter enbart fisk, med ”ben och hela rubbet”, berättar Thomas Andersson.

Sverige har Europas största antal fiskgjusar, cirka 4000 par. Det går att jämföra med Danmark där det endast finns två par.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.