Foto: Kungsbacka kommun/TT

Krav på polistillstånd för tiggeri kan röstas igenom

Uppdaterad
Publicerad

Kravet på hårdare tag mot tiggare i Kungsbacka ser ut att få politisk majoritet. Kristdemokraterna kommer troligen att rösta för förslaget på kommunfullmäktige ikväll – även om partiet är kluvet i frågan som splittrar alliansen.
– Vi tycker inte man ska gå riktigt så långt, säger gruppledaren Niklas Mattsson (KD).

Det var i slutet av oktober som kommunstyrelsen i Kungsbacka röstade för att det ska krävas polistillstånd för så kallad passiv penninginsamling. Moderaternas förslag stöddes då av Sverigedemokraterna och Kungsbackaborna. 

När det på tisdagen tas upp i kommunfullmäktige kommer troligtvis även Kristdemokraterna att rösta för, vilket i så fall innebär att 34 av de 61 ledamöterna säger ja – och förslaget går igenom.

– Vi tycker att det ska finnas en möjlighet i de lokala ordningsföreskrifterna där man kan bestämma platser där man inte ska tillåta tiggeri. Vi tycker inte att man ska gå riktigt så långt som det här förslaget är men som jag har förstått är det en antingen eller-lösning, säger gruppledaren Niklas Mattsson (KD).

Förändring behövs

Han menar ändå att en förändring behövs när det kommer till tiggeri i kommunen och ser hellre att den är hårdare än partiets önskemål än att den inte sker alls.

– Vi får se hur diskussionen går i kommunfullmäktige helt enkelt, säger Niklas Mattsson.

Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycker inte om förslaget.

– Vi tycker inte att vi ska ha ett förbud. Det ska vara som det är i dag. Folk får ju välja själva i dag om de vill skänka pengar eller inte, säger Christian Haneson, gruppledare.

Polisen har i ett svar till kommunen uppgett att man ser en minskning av tiggeri på offentliga platser i Kungsbacka.

Beslutet kan upphävas

Rättsläget är rätt oklart om den här typen av beslut.

Vellinge kommun har tidigare beslutat om att förbjuda tiggeri. Men förbudet har upphävts av Länsstyrelsen, Förvaltningsrätten och Kammarrätten och nu väntar man på svar från Högsta förvaltningsrätten.

Eskilstunas kommun har tagit beslut om polistillstånd för tiggeri – liknande det som Kungsbacka nu röstar om. Där har Länsstyrelsen upphävt beslutet. Nu väntas svar från Förvaltningsrätten som ännu inte avgjort frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer