Eskilstuna har beslutat att överklaga länsstyrelsens nej till tillståndskrav för tiggeri, säger kommunalråd Jimmy Jansson (S). Foto: TT/SVT

Eskilstuna överklagar nej till tillståndskrav för tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun har nu överklagat länsstyrelsens nej till att införa tillståndskrav för tiggeri.

Eftersom Eskilstuna inte har några kommunstyrelsesammanträden inplanerade under sommaren har kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson fattat beslutet genom ett så kallat ordförandebeslut, efter dialog med sina majoritetskollegor.

– Det är ungefär 5000 personer i Sverige idag enligt bedömningar som lever under fruktansvärda förhållanden i skogsdungar och viadukter. Vår tanke är att se om det är möjligt att använda den lokala ordninglagen för att göra det svårare att vara i den situationen, säger Jimmy Jansson (S).

Jämfördes med gatumusikanter

Det var i mitten av juni som Eskilstunas kommunfullmäktige fattade beslutet att den som ämnar tigga pengar på allmän plats först måste vända sig till polisen för att söka tillstånd. Men cirka en månad senare upphävdes beslutet av länsstyrelsen.

– Vi har gjort en analog tillämpning av bestämmelserna för gatumusikanter, som inte utgör någon störning och därmed inte är tillståndspliktigt. Vår bedömning är därför att detta inte heller är störande, sade länsstyrelsens jurist Karin Bergkvist då.

– Vi tycker att länsstyrelsen gör det lite väl enkelt för sig. Gatumusicerande är vad jag vet sällan kopplat till att man kan vara en del av kriminella nätverk eller bli utnyttjad av personer som tar en andel av de små inkomster man får in, säger Jimmy Jansson.

Tror du att kommunen kommer ha bättre lycka i förvaltningsrätten?

– Det går ju inte att sia om. Det vi är intresserade av är att se om det är möjligt att göra så här. Om det inte gå så får Sveriges riksdag fundera på om det är rimligt att de här människorna får fortsätta leva under de här förhållandena eller om det måste till andra typer av lösningar, säger Jimmy Jansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer