Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Trots arbete för förbättring – kritiseras igen för hantering av barnärende

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterar att socialnämnden i Halmstad fortfarande har brister i hanteringen av barnärenden när de nu gjort en uppföljande tillsyn.

Enligt Ivo finns det fortfarande brister i handläggningen av ärenden om barn och unga. I en tidigare tillsyn har det bland annat kommit fram att nämnden inte håller lagstadgade utredningstider och att allvarliga uppgifter inte utretts i tillräcklig omfattning.

Barn kan bli utan skydd och stöd

Ivo konstaterar att utredningstiderna har åtgärdats men att en del andra brister finns kvar.

Särskilt allvarligt ser myndigheten på de brister som handlar om att allvarliga uppgifter om barn inte tas hand om och utreds i tillräcklig omfattning. Något som kan leda till att ”barn och unga inte får det skydd och stöd som de har rätt till”, skriver Ivo.

Avslutar ärendet

Tillsynen som myndigheten gjort visar även att nämnden inte har dokumenterat, utrett eller analyserat klagomål på ett systematiskt sätt.

Myndigheten menar även att flera medarbetare har otillräcklig utbildning för de uppgifter de utför.

Men även om Ivo påtalar en hel del brister avslutar de nu ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.