Inne i värmen igen. Så här glada av Drotts herrlag när de tog SM-guld 2013. Sedan dess har herrlaget fallet ner två divisionen, medan damerna tvärtom klättrat till Allsvenskan. Foto: TT

Trots skulderna – Drott släpps in i Halmstad arena

Uppdaterad
Publicerad

En dryg vecka innan seriepremiären meddelar kommunen nu att handbollsklubben Drott får spela i Halmstad arena, trots obetalda hyresskulder.

– Vi är glada över den här chansen och vädjar till alla engagerade Halmstadbor att ställa upp och köpa biljetter till matcherna. Det ger oss en chans att få in tillräckligt med intäkter för att betala det som krävs för att få nyttja kommunens hallar framöver, säger Roger Wohlin, ordförande i HK Drott i ett pressmeddelande från Halmstad kommun.

Klubben kom i dag in med en delbetalning på 90 000 kronor till Halmstad kommun, ytterligare drygt 100 000 kronor återstår för att täcka obetalda hyror på 193 000 kronor i Halmstad arena.

Fredagens uppgörelse med kommunen innebär att den resten ska vara betald den 27 oktober.

LÄS MER: Utestängda på grund av obetalda hyror

”Skattemedel vi hanterar”

Ordföranden i teknik- och fritidsnämnden Lars Püss (M) menar att Drott i förhandlingarna kunnat presentera en trovärdig betalningsplan.

– Vi vill inget hellre än att Drott ska kunna fokusera på det sportsliga, ta sig ur sina ekonomiska bekymmer och lyckas bilda en styrelse som kan ta klubben ur sina svårigheter. Samtidigt är det skattemedel vi hanterar och alla föreningar måste behandlas lika. Vi är överens om att så länge föreningen i oktober betalar det senaste årets förfallna fakturor så får de nu tillträde till våra anläggningar igen, säger ordförande i pressmeddelandet.

LÄS MER: SVT:s läsare: ”Ställ upp för Drott”

Som SVT rapporterat har Drott stängts ute ur Halmstad arena på grund av obetalda hyror. Efter hand som seriepremiären den 30 september närmat sig har läget blivit allt mer akut.

Fler skulder på miljonbelopp

Att spela damlagets debutmatch i Allsvenskan och herrarnas i division 1 i Halmstad arena betyder mycket för föreningens framtida ekonomi, enligt klubben.

– Vi har möjligheten att fylla hallen och också ha en sponsoraktivitet och ge folk chansen att få hjälpa till, sa Thomas Sivertsson, tränare Drott dam, tidigare i veckan till SVT Nyheter Halland.

Men hyresskulderna är bara den lilla delen. Föreningen har utöver dessa även cirka tre miljoner kronor i skuld till kommunen. Det handlar om ett villkorat lån och en avbetalningsplan som inte följts, enligt Halmstad kommun.

LÄS MER: Faran inte över för Drott

Drotts damer tar i hemmapremiären emot Kärra HF. Herrarna möter HK S-hof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.